Novi tožilci z ministrom po uradni prisegi. Foto: Ministrstvo za pravosodje
Novi tožilci z ministrom po uradni prisegi. Foto: Ministrstvo za pravosodje

Največ novih tožilcev (devet) bo delalo v Ljubljani. Celjsko okrožno državno tožilstvo bo okrepljeno s šestimi, mariborsko in novomeško pa po s štirimi. Trije bodo delali v Kranju, dva v Murski Soboti, po eden pa v Kopru in Krškem.

Na ministrstvu so zapisali, da je to pomemben korak v njihovih prizadevanjih za zagotovitev ustreznih kadrovskih in organizacijskih pogojev za delo.

Klemenčič: Javnost veliko pričakuje
Tožilci lahko pomembno spremenijo sodno prakso s svojim delom na sodiščih, z usmerjanjem dela policije in vodenjem predkazenskih postopkov, je v nagovoru dejal minister Goran Klemenčič.

Trideseterici je sporočil, da vstopajo v velik sistem, ki ima svoje težave in od katerega javnost veliko pričakuje. Eno temeljnih orodij za njihovo delo bo zakon o kazenskem postopku (ZKP), pri čemer je dodal, da "kratica tega zakona pomeni tudi zdravo kmečko pamet, ki jo je pri takšnem poklicu nujno uporabljati".

Po besedah generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja je bil postopek izbire zahteven, od novih sodelavcev pa pričakuje strokovnost, mladostno svežino in zavzetost.