Po neuradnih podatkih je policija pri odkritju naprav ugotovila, da je posnetega za tri mesece materiala, tega pa so naprave posredovale po internetu. Foto: MMC RTV SLO
Po neuradnih podatkih je policija pri odkritju naprav ugotovila, da je posnetega za tri mesece materiala, tega pa so naprave posredovale po internetu. Foto: MMC RTV SLO
Goran Brankovič
Glede na to, da je policija odkrila še aktivne prisluškovalne naprave, je mogoče sklepati, da se je prisluškovalo Blažu Miklavčiču in vsem direktorjem, ki so sledili, nekaj časa tudi Goranu Brankoviču. Foto: MMC RTV SLO

Na policiji so z informacijami skopi. Dejali so le, da predkazenski postopek v zvezi z odkritimi prisluškovalnimi napravami v prostorih generalnega direktorja Slovenskih železnic še poteka. Ob tem pa na dan prihaja vse več neuradnih podatkov o poteku preiskave.

Kot je znano, je kamere, mikrofone in snemalne naprave v prostorih vodstva SŽ-ja namestilo podjetje Janez v času, ko je železnice vodil Blaž Miklavčič. Naročnik posla pa je bil tedanji generalni sekretar generalnega direktorja Igor Šimenc, račune za vzdrževanje pa so železnice plačevale prek podjetja Komin.

Šimenc zanika, da so posnetki prihajali na njegov naslov
Po neuradnih podatkih je policija pri odkritju naprav ugotovila, da je posnetega za tri mesece materiala (po treh mesecih so se začeli presnemavati najstarejši posnetki), tega pa so naprave posredovale po internetu. Policija naj bi tako odkrila tudi IP-naslov, kamor so bili poslani posnetki, lastnik naslova pa naj bi bil Igor Šimenc, poročajo Finance.

Šimenc, ki je z železnic moral oditi zarado afere s ponarejeno diplomo, je informacije odločno zanikal in dejal, da se je z železnicami preneha ukvarjati takrat, ko je odšel od tam, torej skoraj pred šestimi leti. Miklavčič ne verjame, da mu je kdor koli prisluškoval, še bolj absurdna pa se mu zdi teorija, da bi bil odgovoren za afero. Sam verjame, da so bile naprave zgolj del protivlomne zaščite, saj je v prostorih vodstva železnic precej dragocenih predmetov in pomembnih dokumentov za vodenje SŽ-ja.

Glede na to, da je policija odkrila še delujoče prisluškovalne naprave, je mogoče sklepati, da se je prisluškovalo Blažu Miklavčiču in vsem direktorjem, ki so sledili, to so Boris Živec, Jože Jurkovič, Peter Puhan, Tomaž Schara, Matic Tasič, in vsaj prve dni tudi Goranu Brankoviču, še piše časopis. Prisluškovanju se je izognil le Branko Omerzu, ki je železnice kot namestnik direktorja vodil nekaj mesecev, a se ni preselil v direktorske prostore.