Foto: BoBo
Foto: BoBo

Okoli 300 ljudi je na Trgu republike v Ljubljani na zborovanju za mir za umrle, ranjene in izginule Palestince v vojni z Izraelom prižgalo sveče. Postavili so jih na simbolične grobove, oblikovane iz snega, pa tudi pod zastave držav članic Evropske unije, ki visijo nasproti stavbe državnega zbora.

Gre sicer za zadnjega v nizu shodov v podporo Palestincem v Gazi v Sloveniji. K zborovanju je med drugim pozvalo Gibanje za pravice Palestincev, ki je tudi prvopodpisana organizacija pod peticijo Dost je! za trajno končanje izraelskih napadov na Gazo, Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem ter za zagotovitev spoštovanja in uresničevanja mednarodnega prava in človekovih pravic.

V okviru peticije podpisniki vlado pozivajo, da se pridruži tožbi Južne Afrike proti Izraelu, ki jo je ta decembra lani vložila na Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) na podlagi konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, je razvidno iz vsebine peticije, ki jo je na svoji spletni strani objavil tednik Mladina.

Pozivajo jo tudi k uvedbi embarga na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom ter predlagajo, da se zavzame za uvedbo sankcij na ravni EU-ja, skupaj s prekinitvijo pridružitvenega sporazuma med EU-jem in Izraelom. Ob tem od nje zahteva tudi, da prekine diplomatske stike z Izraelom in od tam odpokliče slovenskega veleposlanika. Svoj podpis pod peticijo je prek spleta doslej oddalo več kot 7000 ljudi.

Prebežnik iz Gaze Hasan Alhalak je za RTV Slovenija povedal: "Vojne zločine je treba ustaviti, ustaviti moramo genocid. V mojem domačem mestu Han Junis je danes umrlo več kot 150 ljudi. V enem dnevu. Kje je mednarodno pravo? Kje je človek? Upam, da se vsi zavedajo, da je treba vojne zločine ustaviti še danes, ne jutri."

V vojni v Gazi je bilo do zdaj ubitih že več kot 25.000 ljudi, ranjenih pa je več kot 63.000 ljudi.