Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

"Obsojamo tudi vse deležnike, ki se postavljajo na stran izraelskih okupacijskih sil, ki trenutno izvajajo genocid nad lokalnim prebivalstvom. Ogorčeni smo nad izgubo življenj, sistematičnim uničevanjem kritične infrastrukture ter nad kršitvami neštetih mednarodnih konvencij in osnovnih človekovih pravic, ki jih Izrael kot agresor izvaja nad Palestinkami in Palestinci," so zapisali študenti Fakultete za družbene vede (FDV) v sporočilu za javnost.

Navedli so še, da kot družboslovci nosijo odgovornost "opredeliti se do sveta, ki ga proučujemo, ter posledično intervenirati in se organizirati za voljo pravičnosti, enakosti in dostojnosti vseh delov družbe." "Ob takšnih grozotah in krizah človeštva, kot smo jim priča v Gazi, verjamemo, da imamo vsi na tej fakulteti (študentstvo, uprava, pedagogi, raziskovalci in vodstvo) etično dolžnost uporabiti vse vzvode pritiska, ki so nam na razpolago, da zagotovimo takojšnji konec genocidu, okupaciji in etničnemu čiščenju," so dodali.

Ob tem so izbrali zahtevo, da se FDV, kot osrednja družboslovna fakulteta v Sloveniji, nemudoma javno opredeli do dogajanja v Gazi ter uporabi vse vzvode pritiska, ki jih ima na razpolago, da doseže konec genocida in okupacije v Gazi.

"Verjamemo, da bo tovrstna opredelitev vplivala tudi na druge fakultete in samo Univerzo v Ljubljani, da do grozot, ki smo jim priča v Gazi, zavzamejo javno in načelno stališče v podporo Palestini in tamkajšnjemu prebivalstvu," so še poudarili in izrazili pričakovanje, da se bo FDV pridružil pobudam za prekinitev diplomatskih stikov Slovenije z Izraelom, podpori Slovenije k tožbi Južne Afrike na Meddržavnem sodišču v Haagu ter za vojaški embargo na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom.

"Akademske skupnosti po vsem svetu zavzemajo stališče proti stalnim zločinom Izraela in pozivajo k prekinitvi institucionalnih vezi z izraelskimi univerzami. Čas je, da se jim pridruži tudi Fakulteta za družbene vede!," je v nagovoru je v imenu študentstva med drugim navedel Gaj Kolšek.