Natalija Gorščak, direktorica TV Slovenija. Foto: BoBo
Natalija Gorščak, direktorica TV Slovenija. Foto: BoBo
Generalni direktor RTV Slovenija predlaga razrešitev direktorice TV Slovenija

Zelo majhna verjetnost pa je tudi, da bo seja sklicana za ponedeljek, 16. avgusta, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik programskega sveta Ciril Baškovič.

Člane sveta je že obvestil, da bo seja predvidoma prihodnji teden. O predlogu za razrešitev, ki ga je generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough vložil 30. julija, morajo namreč odločiti v 15 dneh. Nekaj odgovorov je že dobil, nekaj pa jih še čaka. Vabila na sejo bodo odposlali najpozneje v petek, je napovedal.

Bo programski svet sploh lahko odločal pravočasno?

Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Andrej Grah Whatmough. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Datum seje bo po njegovi oceni znan v četrtek ali v petek dopoldne. Prej pa želi dobiti pravno mnenje o tem, ali mora programski svet odločiti do sobote, 14. avgusta, ali pa bi bila pravočasna tudi odločitev, sprejeta v ponedeljek, 16. avgusta. Če generalni direktor po poteku roka ne prejme opredelitve sveta, sme o razrešitvi odločiti samostojno.

Zaradi letnih dopustov obstaja možnost, da se seje ne bo udeležilo dovolj programskih svetnikov, je dejal Baškovič. Ker pa še nima vseh odgovorov, za zdaj ne more vedeti, ali bodo na seji sklepčni ali ne.

Generalnemu direktorju je že dal pobudo, naj zaradi pomembnosti zadeve in upoštevanja vloge programskega sveta razmisli o prestavitvi roka na drugo polovico avgusta, ko bi lažje izpeljali sklepčno sejo. Vendar je generalni direktor v torek zvečer elektronsko odgovoril, da zakonskega roka ne more spreminjati, je razvidno iz Baškovičevega dopisa članom sveta, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija.

Člane je obvestil tudi, da je prek pravne službe RTV zaprosil Odvetniško družbo Čeferin in drugi, da do petka podajo pravno mnenje k vprašanju glede roka in k direktorjevim argumentom za razrešitev, izhaja iz dopisa.

Seje se je treba udeležiti fizično

Člani sveta se morajo v skladu s poslovnikom Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) seje udeležiti fizično, saj epidemija covida-19 ni razglašena in seje zato ni mogoče sklicati na daljavo, je pojasnil Baškovič.

Odločitev o udeležbi na seji je v rokah članov, a načeloma bi se potni stroški lahko pokrili tudi za hitre prevoze. Na vprašanje, ali je za povračilo stroškov določena zgornja meja, pa ne more odgovoriti, saj takega primera še niso imeli. Vendar pa je višina zneska lahko višja, če je razdalja od stalnega prebivališča do kraja, iz katerega bi morali priti na sejo, daljša kot do Ljubljane.

Kaj generalni direktor očita Gorščakovi

Generalni direktor Grah Whatmough očita Gorščakovi, da ni spoštovala statuta RTV SLO, ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTV SLO s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na Televiziji Slovenija.

Gorščakova je za Slovensko tiskovno agencijo že poudarila, da ne namerava odstopiti, saj ocenjuje, da delo dobro opravlja in da ji s strokovnega vidika ni mogoče ničesar očitati.

Kadunc zavrača očitke Graha Whatmougha na račun Natalije Gorščak

Kadunc zavrnil očitke

Tudi Whatmoughov predhodnik Igor Kadunc je izpostavljene očitke zavrnil, glede poslovnega sodelovanja RTV SLO s podjetjem v delni lasti partnerja enega od odgovornih urednikov na TV SLO pa je dodatno spomnil na pravno mnenje, ki ga je v času njegovega mandata generalnega direktorja na njegovo zahtevo izdelal pogodbeni pravnik. Ta pri poslovnem sodelovanju javnega zavoda s podjetjem soproga Manice Janežič Ambrožič ni videl razloga za konflikt interesov.