Natalija Gorščak. Foto: BoBo
Natalija Gorščak. Foto: BoBo

Na vnovični razpis za direktorja TV Slovenija, katerega rok se je iztekel 13. maja, se je v skladu z razpisnimi zahtevami prijavila le Natalija Gorščak, vlagatelj druge prijave, ki je še bila posredovana, pa ne.

Direktor RTV Slovenija Grah Whatmough po mnenju Natalije Gorščak s svojo odločitvijo, da jo izbere za direktorico TV Slovenija, izkazuje, da je bila v resnici razrešena po krivici, je dejala. "Po vsem tem času nima niti enega junaka, ki bi se prijavil na razpis," ugotavlja. Glede na to sklepa, da je bil njegov edini namen "popolno uničenje zavoda". "A zaposleni tega predvsem zaradi javnosti ne smemo dopustiti," je poudarila.

Zdaj dopušča možnost, da programski svet ne bo dal soglasja k njenemu imenovanju. Če pa bo soglasje vendarle dal, ji bodo po njenih domnevah postavljali številne ovire.

K odločitvi Graha Whatmougha je prispevalo tudi to, da so pred nacionalno televizijo imenovanja več odgovornih urednikov programov, česar ni mogoče opraviti brez imenovanega direktorja oziroma vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija.

Po pojasnilih Natalije Gorščak gre za odgovorna urednika uredništva za športni in za razvedrilni program, zadnje statutarne spremembe pa predvidevajo tudi dve uredništvi informativnega programa, in sicer tako na prvem kot na drugem kanalu, in odgovorna urednika za obe uredništvi.

Uredništvo informativnega programa, organizirano v skladu z ureditvijo pred spremembami statuta, vodi Jadranka Rebernik, odgovorni urednik uredništva za športni program je Gregor Peternel, odgovorni urednik uredništva za razvedrilni program pa Vanja Vardjan.

Programski svet bo moral kmalu dobiti novega člana. Mitja Čander, ki ga je DZ proti koncu lanskega leta imenoval v svet kot predstavnika gledalcev in poslušalcev, je namreč v ponedeljek sporočil, da odstopa s tega mesta. "Politična trenja in pritiski na RTV Slovenija so se zaostrili do te mere, da izrazito otežujejo moje neodvisno in strokovno delo v svetu," je zapisal. Podrobnih pojasnil pa ni želel navajati.

Zaskrbljenost ZNP-ja

Prihodnja koalicija želi predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki jo je v postopek vložila SDS, obravnavati v sredo na izredni seji DZ, čeprav to ni po pravilih, menijo v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), kjer so zapisali, da poslovnik DZ-ja določa, da se na izredni seji obravnavajo zadeve, s katerimi ni mogoče odlagati, kar pa za omenjeni predlog ne velja. Po njihovih navedbah je pravi razlog ta, da želi prihodnja koalicija po hitrem postopku spraviti predlog SDS-a z dnevnega reda, da bi ustvarila prostor za obravnavo svojega predloga novele tega zakona. Namen predlaganih sprememb zakona, ki so ga vložili v Gibanju Svoboda, SD in Levici, je po besedah ZNP jasen.

Po njihovem mnenju želijo namreč vlagatelji na ta način odstraniti vodstvo RTV Slovenija ter programski in nadzorni svet zavoda, ki "levemu polu slovenske politike niso po volji, ter nastaviti sebi lojalen kader". V ZNP-ju menijo, da je takšno početje neprimerno in nesprejemljivo.

Prepričani so, da gre za poskus, da se pod krinko depolitizacije javne radiotelevizije preko t. i. civilne družbe, ki je pod nadzorom levice, vzpostavi trajni politični nadzor nad zavodom. Na ta način bi zatrli vsakršen poskus za vzpostavitev politične in nazorske pluralnosti, ki bi jo RTV Slovenija v skladu s svojim poslanstvom morala izražati, so še zapisali v ZNP-ju.

Predlog za direktorico TV SLO