Na programskem svetu RTVS so bili kritični do medijske strategije ministrstva za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Na programskem svetu RTVS so bili kritični do medijske strategije ministrstva za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Svetniki so prisluhnili poročilu predsednika sveta Mirana Zupaniča o sestanku pri ministru za kulturo Tonetu Peršaku. Sestanka sta se poleg Zupaniča udeležila tudi v. d. generalnega direktorja Marko Filli ter predsednik nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Grašek. Zupanič se je zavzel za nov krog javne razprave o medijski strategiji, saj po njegovih besedah zadnja različica dokumenta zaradi nedorečenosti potrebuje izboljšavo, a ministrstvo je takšen predlog zavrnilo.

Fillijeve in Zupaničeve kritike o oporečnosti načina sprejemanja medijske strategije so naletele na strinjanje svetnikov. Pristojni komisiji programskega sveta so zato naložili, naj do naslednje seje pripravi podrobno oceno dokumenta in predlaga sklepe.

Nedorečeno financiranje
Nedoslednost in nedorečenost v odnosu do javne radiotelevizije je dokumentu očital tudi Filli. Aktualni predlog strategije, ki je šel v koalicijsko usklajevanje, ne vsebuje dovolj natančnih opredelitev ključnih vprašanj, kot je na primer financiranje RTVS-ja, hkrati pa prinaša podrobnosti, ki bi bolj sodile v zakon, je prepričan.

Ohlapen odnos strategije do financiranja javne RTV-službe je zmotil tudi Graška. Dokument zanemarja vprašanja finančne avtonomije javne RTV-hiše ter posledične neodvisnosti od političnih in drugih centrov moči, pa je opozoril Zupanič. Hkrati je bil kritičen tudi do zmanjšanja pristojnosti programskega sveta zavoda, ki jo prinaša dokument in pri tem programski svet preimenuje v strokovni svet.