Potem ko je pred časom prekipelo enemu izmed zapornikov na Dobu, so zdaj začeli groziti še na Povšetovi v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Potem ko je pred časom prekipelo enemu izmed zapornikov na Dobu, so zdaj začeli groziti še na Povšetovi v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Čebaškova in Smole o razmerah v zaporih
Novo pri kazenskih sankcijah

Kot je znano, je nekaj zapornikov v zaporih na Povšetovi zagrozilo s skupinskim samomorom, če se razmere ne izboljšajo, vendar pa generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole odgovarja, da je stavba stara in dotrajana, možnosti za izboljšanje bivalnih pogojev pa omejene. Tudi hudo vročino lahko blažijo le s prezračevanjem v času sprehodov in z ustrezno komunikacijo s strani osebja.

Predvidena je sicer novogradnja na območju Ljubljane, za katero se pripravlja vse potrebno na ministrstvu za pravosodje. V drug zavod pa so že premestili pobudnika "samomorilske" akcije, ki bo imel tam "priložnost premisliti o svojih dejanjih", je še sporočil Tomaž Smole.

V zaporih tudi varuhinja ...
Iz urada varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik so za MMC sporočili, da je varuhinja Zavod za prestajanje kazni zapora v Ljubljani obiskala pred tremi dnevi. O ugotovitvah sicer še ni obvestila uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, je pa podala ustno poročilo direktorju zapora Miranu Candellariju.

... a zagotovil o izboljšanju razmer ni dobila
Varuhinja opozarja, da razmere v zaporih v Ljubljani in da Dobu že spominjajo na nečloveške zlasti zaradi hude prezasedenosti in nevzdržne vročine. Vedeti je treba, da se zaporniki in pazniki pred vročino ne morejo umakniti nikamor, zato tudi primerjave z osebami, ki se v takih okoljih zadržujejo le kratek čas, niso primerne, še dodaja. O razmerah v zaporu je bil obveščen tudi minister za pravosodje Lovro Šturm, vendar pa ne ministrstvo ne uprava za izvrševanje kazenskih sankcij nista zagotovila, da se bodo razmere kakor koli izboljšale.

Varuhinja človekovih pravic napoveduje ponoven obisk zaporov takoj, ko bodo temperature presegle 35 stopinj Celzija.

Bodo svoje prispevali poslanci?
O noveli zakona o izvrševanju kazenskih sankcij pa prav te dni razpravljajo tudi poslanci. Novela naj bi prispevala k manjšemu številu zaprth in razbremenila delo paznikov, saj bodo nekateri kaznjenci namesto prestajanja kazni v zaporu lahko opravljali splošno koristna dela.

Čebaškova in Smole o razmerah v zaporih
Novo pri kazenskih sankcijah