Spolno nasilje nima negativnega učinka samo za neposredno vpletene, ampak na celotno družbo, so poudarili v Iskri. Foto: MMC RTV SLO/ Sa. J.
Spolno nasilje nima negativnega učinka samo za neposredno vpletene, ampak na celotno družbo, so poudarili v Iskri. Foto: MMC RTV SLO/ Sa. J.

Delovni odbor za feminizem študentske organizacije Iskra je ob dnevu žensk na Kongresnem trgu v Ljubljani že tretje leto zapored pripravil protest proti nasilju nad ženskami.

Vabljeni k braju

S protestom zahtevajo zakonodajne in družbene spremembe, ki bodo resnično dokazale, da vsi skupaj zavračamo nasilje nad komer koli iz naše družbe, so zapisali na spletni strani Iskre. Med drugim se zavzemajo za spremembo definicije posilstva v kazenskopravnem zakoniku, aktivnejše in učinkovitejše ukrepanje proti diskriminaciji, izobraževanje vseh javnih uslužbencev, ki se srečujejo s pojavi spolnega nasilja, ter primerne in pravočasne odzive policije na prijavo nasilja.

Med zahtevami sta tudi posodobitev učnega načrta in uvedba nordijskega modela obravnave prostitucije, ki poleg zvodnikov kriminalizira tudi kupce in druge, ki sodelujejo pri izkoriščanju oseb v prostituciji, prostituiranih oseb pa ne. Ob tem ta model uvaja in finančno podpira programe izhoda iz prostitucije.

Protest proti nasilju nad ženskami: Od besed k dejanjem

Težave pri vstopanju na trg dela

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je izjavila, da so se protesta udeležili, ker verjamejo, da je "treba na ulice in zahtevati urejanje stvari na področju enakopravnosti žensk in podpirati takšne dogodke". Njihov slogan je "kruha in rož", s tem pa odpirajo delavsko problematiko in opozarjajo, da je zelo veliko žensk samozaposlenih in prekark.

Delavsko problematiko je poudarila tudi predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc, ki se je tudi pridružil protestu. Poudarila je, da se morajo ženske "vsak dan boriti za enakopravnost, enakost v delu in enakopravnost na trgu dela", s čimer se ukvarjajo tudi v sindikatu. Dodala je, da "8. marec ni praznik rož, bombonjer in lepih besed, ampak borbenih žensk", tega bi se morali "zavedati, stopiti skupaj in se boriti za svoje pravice".

Poudarila je tudi, da se ženske soočajo z večjo težavo pri vstopanju na trg dela, diskriminacijo, spolnim nasiljem, nadlegovanjem in trpinčenjem, treba pa je vsak dan "reči ne kakršnemu koli nasilju in se temu odločno upreti".