Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Navedena izjava je nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oz. do sodišča kot temeljne institucije pravne države. Vsaki stranki postopka Ustava RS in zakoni zagotavljajo enako varstvo pravic; med temi so tudi pravna sredstva v civilnih postopkih. Pravna država mora temeljiti na medsebojnem sodelovanju, spoštovanju in zaupanju v institucije, najvišji predstavniki oblasti pa bi morali biti zgled temu in se vzdržati diskreditiranja sodišč, ki so nepogrešljiv gradnik pravne države," so zapisali v sodniškem društvu.

Sodniki in sodišča v Sloveniji so zavezani sojenju v skladu z ustavo in veljavno zakonodajo, vse stranke v sodnih postopkih pa imajo skladno s tem na voljo enaka pravna sredstva za uveljavljanje svojih pravic, so v sporočilu za javnost opozorili na vrhovnem sodišču. "Zato je neprimeren odnos nekaterih predstavnikov izvršilne veje oblasti do sodne veje, ki se večkrat kaže tudi v javnem etiketiranju, omalovaževanju ali celo žaljenju sodnikov in s tem sodne veje oblasti, nesprejemljiv, nedostojen in vse bolj utrujajoč," so navedli.

Nenehni neprimerni komentarji po oceni vrhovnega sodišča namreč prihajajo s strani tistih, ki niso "sposobni razumeti pomena sodne veje oblasti in načina odločanja sodišč, čeprav gre pri načelu delitve oblasti za eno ključnih načel vsake demokratične in pravne države".

Sorodna novica SD dobil tožbo proti Janši zaradi izjav o ukradeni vili, Janša kritičen do velenjskega sodišča

Kaj je razsodilo sodišče

Okrajno sodišče v Velenju je v primeru tožbe SD-ja zoper Janšo zaradi navedb o ukradeni judovski vili razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in poravnati še stroške sodnega postopka nekaj več kot 800 evrov. Ob tem se mora Janša v 15 dneh javno opravičiti na Twitterju. Sodba še ni pravnomočna.

Ker Janša ni prevzel pošiljke sodišča in posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, je sodišče izdalo zamudno sodbo.

Janša pa se je za STA odzval: "Gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe. Da bi bila farsa popolna, je v tem konkretnem primeru to sodišče odločalo o tožbi Socialnih demokratov. Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ."