Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Vlada je z uporabo kadrovskega ključa naši – vaši izbrala Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ki nikakor ne more predstavljati stališč nevladnih organizacij, še posebej pa ne veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije, saj je dokazano izključevalno ter politično in provladno usmerjeno," je v protestni izjavi zapisal predsedujoči Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije v letu 2020 Tomaž Čas.

Od leta 2013 sta stališča veteranskih in domoljubnih društev in zvez v koordinacijskem odboru za državne proslave in prireditve zastopala predstavnika Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever.

Iz 37. člena sklepa o določitvi protokolarnih pravil, ki je bil objavljen v uradnem listu 23. aprila, pa je razvidno, da je vlada oba dozdajšnja predstavnika veteranskih in domoljubnih organizacij izključila in v odbor za državne proslave imenovala predstavnika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, so pojasnili v koordinaciji.

Čas je poudaril, da je v Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve včlanjenih manj kot desetina vojnih veteranov, ki svojih ambicij niso mogli uveljaviti skozi demokratične postopke in pri svojem delovanju v veteranskih organizacijah. Koordinacija medtem povezuje več kot 85.000 članov, ki delujejo v več kot 280 društvih in zvezah društev.

"V koordinaciji so tako zastopani veterani in invalidi vojn ter domoljubi vseh slovenskih generacij, ki so si in si še vedno prizadevajo za obstoj slovenske nacionalne entitete in slovenske države, kar je dokončno uspelo pred devetindvajsetimi leti," je zapisal Čas.

Kot je še opozoril predsedujoči koordinaciji, je izključevanje, ki si ga je ob tridesetletnici prvih demokratičnih volitev in začetkov priprav za osamosvojitev Slovenije dovolila vlada, v temeljnem nasprotju s takratnim duhom enotnosti in svobode.

S seznama članic in članov odbora, objavljenem na spletnem portalu vlade, je sicer razvidno, da so v odboru predstavniki urada predsednika republike, kabineta predsednika vlade, DZ-ja, DS-ja, ustavnega sodišča, generalnega sekretariata, urada vlade za komuniciranje, protokola ter obrambnega, zunanjega, kulturnega in notranjega ministrstva ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Razvidno je tudi, da ima od nevladnih organizacij svojega predstavnika zgolj Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (Franci Feltrin).