Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dva bolnika se zaradi covida-19 zdravita na intenzivni negi. V torek se je zaradi koronavirusa zdravilo pet bolnikov, eden je potreboval intenzivno nego.

Po podatkih sledilnika covid-19 so bile nove okužbe potrjene v Piranu, Velenju, na Ljubnem, v Šentjerneju in tri v Kopru.

Okuženi trije koprski dijaki

Po poročanju STA-ja so v Kopru v ponedeljek oz. torek pri treh dijakih potrdili okužbo z novim koronavirusom. Prvi se je najverjetneje okužil v Srbiji, od njega sta se okužila še preostala dijaka. Vsi trije so bili tudi na več zabavah, je pojasnil Boris Kopilovič z NIJZ-ja Koper. Za zdaj so za 13 ljudi, s katerimi so imeli okuženi tesne stike, odredili karanteno.

Vse okužene so anketirali in za zdaj odredili karanteno 13 ljudem, s katerimi so imeli tesne stike. "Epidemiološka preiskava še poteka, tako da bo verjetno teh odrejenih karanten še več," je dejal Kopilovič in dodal, gre predvsem za sošolce oz. prijatelje omenjenih dijakov, s katerimi so se tesno družili na zabavah.

"Te zabave, ki smo jim priča, kjer je po 100, 200 ljudi skupaj na tesnem prostoru, niso najprimernejše, saj se moramo zavedati, da je virus še vedno med nami," je posvaril epidemiolog, ki ga skrbijo poletne zabave. "Bojim se, da bodo mladi na zabavah še bolj izpostavljeni, kot bi bili recimo v šoli," je povedal.

Več primerov, ostrejši ukrepi

Kam po informacije?

Ministrstvo za zdravje daje informacije glede karantenskih odločb po telefonu, in sicer izključno na številki 01 478 68 48 med 8.30 in 15.30. Podatke pa je mogoče dobiti po elektronski pošti na naslovu karantena.mz@gov.si.

Objavili so tudi druge kontaktne številke in elektronske naslove za informacije o novem koronavirusu.

Za zdravstvena priporočila in napotke je treba poklicati Nacionalni inštitut za javno zdravje na telefonsko številko 01 2441 729, naslov njihove spletne strani pa je nijz.si.

Informacije glede prehoda meje dajejo v klicnem centru za koronavirus policije na telefonski številki 01 514 70 01, elektronski pošti na info.koronavirus@policija.si.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO