"Zoper vse kršilce bo vedno ukrepano na enak način," poudarjajo na policiji in trdijo, da so bili vsi postopki izpeljani korektno in v okviru zakonov in pooblastil. Foto: Janez Zalaznik

"Policija mora delovati neodvisno od vladajoče oblasti. Policija mora varovati prebivalke in prebivalce! Policistke in policisti pa morajo spoštovati svojo prisego, v kateri so se zavezali k humanemu delovanju in spoštovanju zakonov ter ustave," so zapisali v gibanju Protestna ljudska skupščina. Kot opozarjajo, je prejšnji petek, 21. maja, policija na protestu v Ljubljani uporabila čezmerno in nesorazmerno silo zoper mirne in nenasilne protestnike. Policistom očitajo, da so skušali sistematično sprožati konflikte in ustvarjati nevarno vzdušje za vse udeležence shoda.

Sorodna novica Nevladniki: Policija oglobila pretežno tujce, gre za nedopustno etnično profiliranje

Predstavniki kolesarskega protestniškega gibanja so zato vložili pritožbo zaradi ravnanja policije, spisali pa so tudi kazensko ovadbo specializiranemu tožilstvu zaradi prekoračitve pooblastil ter poziv varuhu človekovih pravic. Ena od aktivistk Tea Jarc je na novinarski konferenci pred ministrstvom za notranje zadeve, pri katerem so vložili pritožbe, dejala, da je policija pretekli petek na protestih izvajala represijo, s tem pa "kršila več členov različnih zakonov". "Petkovi protesti so bili vedno mirni. 57 tednov smo znova in znova dokazovali, da samo izvršujemo svojo ustavno pravico do mirnega združevanja, do protestov, do izražanja mnenj in da nikakor ne želimo ustvarjati konfliktov," je dodala Tea Jarc.

Pritožbo na ministrstvo so oddali Tea Jarc, Sašo Pjevac in Dejan Koban. Kot pravijo, jih je policija v petek na protestih fizično napadla. Ob tej priložnosti so pozvali policijo k neagresivnem pristopu na protestu ta petek. Foto: Andreja Gregorič, TV Slovenija
Pritožbo na ministrstvo so oddali Tea Jarc, Sašo Pjevac in Dejan Koban. Kot pravijo, jih je policija v petek na protestih fizično napadla. Ob tej priložnosti so pozvali policijo k neagresivnem pristopu na protestu ta petek. Foto: Andreja Gregorič, TV Slovenija

Po navedbah članov protestnega gibanja je policija sama izzvala izgrede in konfliktno situacijo, ki je povzročila, da je bila dvema osebama odvzeta prostost, po enega človeka pa je moralo priti reševalno vozilo. Posebej so opozorili na to, da so policisti iz sredine množice na Trgu republike odvlekli mladega palestinskega protestnika, ki je mirno bral palestinsko poezijo, in da so želeli odvzeti prostost protestnici, katere “zločin” je bil lepljenje lista A4 na steber. "Ta poteza je sprožila prerivanje med policijo in protestniki in stopnjevanje situacije, na katero je policija odgovarjala samo še z večjo agresijo, namesto da bi poskušali situacijo umiriti," opozarjajo protestniki.

"Po mnenju pravnikov iz družbe Čeferin in Pravne mreže za varstvo demokracije, ki nas zastopajo, gre za kršenje več zakonov in določil," so zapisali protestniki, ki policiji očitajo neprimerne postopke in identificiranje, prekoračitev pooblastil, čezmerno uporabe sile, zlorabo uradnega položaja in nespoštovanje človekovega dostojanstva. Kot dodajajo, bodo oškodovanci zaradi policijske represije zoper odgovorne oddali pritožbo zoper delo policistov in prijavo suma storitve kaznivih dejanj. Svoje trditve bodo podkrepili tudi z vizualnimi dokazi.

"Policijska represija ne bo ostala spregledana in zakrita. Navodila, ki jih Janša in Hojs podajata slovenski policiji, povzročajo konflikte, ne zagotavljajo neodvisnosti policije in spodbujajo nevarne situacije. Ta skrb vzbujajoči pojav mora prekiniti policija, ki mora delovati strokovno, humano in z absolutno prioriteto zagotavljanja varnosti udeležencev," so zapisali v protestni ljudski skupščini.

Sorodna novica PU Ljubljana o petkovem protestu: Policisti so bili v postopkih korektni in strokovni

Policija zavrača očitke o selektivni obravnavi: "Ukrepamo le ob kršitvah"

Na policiji vse očitke zavračajo. Kot zagotavljajo, policisti na protestih enako ravnajo proti vsem kršiteljem in ne ukrepajo, če kršitev ni. Na Policijski upravi Ljubljana so v odzivu poudarili, da je bil petkov protestni shod, tako kot večina tovrstnih shodov v zadnjem času, neprijavljen. Ker ni organizatorja shoda, ki bi bil dolžen zagotoviti ustrezno varnost vseh udeležencev, je tako za varovanje javnega reda in miru po zakonu dolžna poskrbeti policija.

Po navedbah policije so na dosedanjih protestnih shodih posameznikom zasegli predmete, ki jih na javne shode ni dovoljeno prinašati, med drugim razne palice, pirotehnična sredstva, orodje in podobne nevarne predmete. Kljub opozorilom, da vse to ni dovoljeno, je bila po pojasnili PU Ljubljana tudi na petkovem protestu v množici prižgana bakla in tam so bile daljše palice, ki so jih zasegli.

Na policiji zatrjujejo, da se zavedajo in tudi spoštujejo ustavno zagotovljene pravice svobodnega izražanja misli, govora in javnega nastopanja ter tudi pravico do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. Foto: BoBo
Na policiji zatrjujejo, da se zavedajo in tudi spoštujejo ustavno zagotovljene pravice svobodnega izražanja misli, govora in javnega nastopanja ter tudi pravico do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. Foto: BoBo

"Policija ne more in ne sme tolerirati takih kršitev, ne glede na to, kdo jih je storil. Prav navedbe, ki namigujejo, da bi morala policija tuje državljane drugače obravnavati, pomenijo etično profiliranje in opredeljevanje glede na rasno, versko, narodnostno ali kakšno drugo pripadnost, česar pa policija absolutno ne podpira. Zoper vse kršitelje bo vedno ukrepano na enak način," so poudarili na policiji in zatrdili, da so bili vsi postopki izpeljani korektno in v okviru zakonov in pooblastil. "Postopki policije so konstantno pod nadzorom različnih inštitucij, ki so pristojne za nadzor nad delom policije, in do zdaj niso ugotovile grobih kršitev, ki jih policiji očitajo protestniki," so še dodali.

"Pozivamo pa, da vsi udeleženci svoje pravice uveljavljajo mirno in strpno ter varno za vse. Izkušnje iz leta 2012 in nedavni novembrski protest je lahko primer, kako hitro lahko pri navidezno miroljubnih protestih pride do nasilnih dejanj, ki ogrožajo življenje in premoženje ljudi," so opozorili. Kot pravijo, se zavedajo in tudi spoštujejo ustavno zagotovljene pravice svobodnega izražanja misli, govora in javnega nastopanja ter tudi pravico do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj. A te pravice ne dovoljujejo kršitev javnega reda, kaznivih ravnanj ali ogrožanja varnosti ter zdravja ostalih udeležencev.

Ta petek udeležbo na shodu napovedujejo številne skupine

Protestniki se bodo jutri po napovedih znova podali na ulice. Ob tem policijo pozivajo k spoštovanju pravic, mednarodne organizacije, ki se ukvarjajo z varstvom človekovih pravic in varovanjem pravic do združevanja, pa pozivajo k pozornemu spremljanju dogajanja. Udeležbo na shodu so sicer poleg petkovih kolesarjev in sindikatov napovedali tudi študentje, upokojenci, okoljevarstvene organizacije, akademska sfera, glasbeniki in umetniki ter marginalizirane skupine.

Podporo protestnikom so med drugim izrazili tudi Alternativna akademija, Forum za demokracijo, Gibanje za družbeno odgovornost in Odbor za pravično in solidarno družbo. Prav tako se protestnikom nameravajo pridružiti v strankah SD in LMŠ. Kot so zapisali v LMŠ-ju, je pravica do protestiranja ustavna kategorija, namenjena "temu, da ljudstvo z mirnim zbiranjem, s protestom pokaže oblasti, kdaj je dovolj". Dodali so, da je čas za vrnitev v normalnost in za predčasne volitve.

Policija poziva k spoštovanju navodil in upoštevanju ukrepov

Na policiji trdijo, da se zavedajo pomena pravice do mirnega zbiranja in izražanja stališč.
Na policiji trdijo, da se zavedajo pomena pravice do mirnega zbiranja in izražanja stališč. "Zato organizatorje pozivamo, naj shode prijavijo in poskrbijo za varnost udeležencev. Udeleženci pa naj to pravico, v dobrobit vseh, uveljavljajo mirno in strpno," so zapisali v sporočilu za javnost. Foto: BoBo

Iz policijske uprave Ljubljana so ob različnih pozivih za udeležbo na petkovem protestu v središču prestolnice sporočili, da shod doslej ni bil prijavljen. "Udeležence, ki se shoda nameravajo udeležiti, pozivamo, naj spoštujejo navodila policistov," so sporočili s PU Ljubljana in dodali, da na shod ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov, kot so palice, orodje in pirotehnika.

Na policiji so ob tem izrazili pričakovanje, da bo shod, čeprav ni prijavljen, potekal mirno. "V primeru, da pride do posameznih incidentov, svetujemo, da se udeleženci distancirajo od njih, se umaknejo ter pri tem upoštevajo navodila policije," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo območje shoda videonadzorovano, gibanje v okolici državnega zbora in vlade pa omejeno.

Pečjak: Če ni rediteljev, mora za red skrbeti policija

Tudi na popoldanski vladni novinarski konferenci je namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak dejal, da po do zdaj znanih podatkih jutrišnji shod še ni prijavljen: "To pa pomeni, da tudi ni organizatorja, ki bi z rediteljsko ali redarsko službo skrbel za varno potekanje shoda. V skladu z zakonom o javnih zbiranjih v takih primerih mora za red na shodu skrbeti policija. Udeležence zato pozivamo, naj spoštujejo navodila policistov," pravi Pečjak, ki vseeno dodaja, da pričakujejo, da bo shod, čeprav ni prijavljen, potekal mirno in da bodo udeleženci svoja nestrinjanja izražali brez žaljivih transparentov ter retorike.

Zatrdil je, da se v policiji zavedajo pomena do mirnega zbiranja in izražanja stališč, vendar pa so dolžni ukrepati, kadar zaznajo, da se je zgodil dogodek, ki ima elemente prekrška, znake uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Na vseh 214 shodih ugotovljeno, da so policisti ukrepali zakonito

"Na delo policije seveda lahko vsaka oseba poda pritožbo, če meni, da so ji bile kršene človekove pravice, lahko uporabi tudi inštitut pravnega varstva. Verjamemo pa, da se bo v postopku izkazalo, da je policija svoje delo opravljala korektno, strokovno in v skladu s pristojnimi zakoni. Policija je že danes ena od institucij, ki je najbolj nadzorovana – in prav je tako, od tega ne bežimo. Vedno odgovarjamo z dejstvi, posnetki in tudi razlogi, zakaj je policija izvajala posamezne ukrepe," je Pečjak zagotovil, da je bilo na vseh shodih – 214 jih je bilo do zdaj – vedno ugotovljeno, da so policisti svoja pooblastila uporabljali strokovno in zakonito.

"Res pa je, da je včasih kakšen posnetek lahko izvzet iz konteksta, ko se ne vidi, zakaj je policist uporabil določeno silo. Gledalec lahko iz njega potegne tudi kakšen zaključek, ker se ne vidi tiste slike, zakaj se je dogajanje začelo. Praviloma in vedno pa policisti nikoli ne posegajo, če ni bil storjen prekršek ali kaznivo dejanje," je dejal.

Na shodu bodo tudi zdravstveni inšpektorji

Kot je sporočila predstavnica zdravstvenega inšpektorata Deana Potza, bo s policijo pri zagotavljanju spoštovanja predpisanih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa sodeloval tudi inšpektorat. "Pozivamo k ohranjanju medosebne razdalje in nošenju zaščitnih mask povsod tam, kjer razdalje ni mogoče ohranjati. Le dosledno spoštovanje nam bo namreč omogočilo izhod iz epidemije," je dejala inšpektorica.