"Miniavtobus pod vodstvom Janeza Janše svoje potnike (poslance SMC-ja in DeSUS-a) pelje direktno v politični prepad, državo pa v popolni kolaps," so zapisali protestniki. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Protivladni protestni shod se je začel ob 19. uri, trajal pa je približno uro in pol. Protestnice in protestniki so krožili po središču Ljubljane, ob tem pa so simbolično ponovno zagnali tudi javni promet. Okrog Državnega zbora se je namreč med drugim peljal tudi minibus z napisom Linija: Propad, nanj pa so bile prilepljene fotografije poslancev koalicijskih strank SMC in DeSUS.

Pri nadzorovanju shoda so policisti ugotovili 14 kršitev prometne zakonodaje, dve kršitvi zakona o nalezljivih boleznih in eno kršitev javnega reda in miru. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Pri nadzorovanju shoda so policisti ugotovili 14 kršitev prometne zakonodaje, dve kršitvi zakona o nalezljivih boleznih in eno kršitev javnega reda in miru. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Pozivamo poslance, da nemudoma izstopijo iz tega pobezljanega avtobusa z neuravnovešenim šoferjem in pokažejo vsaj kanček etike, morale, odgovornosti do volivk in volivcev, ki naj bi jih zastopali," so ob tem na družbenem omrežju Facebook zapisali v Protestni ljudski skupščini.

Globe zaradi kršenja prometnih predpisov

Pri varovanju neprijavljenega protestnega shoda so policisti ugotovili 14 kršitev prometne zakonodaje. Devetim kršilcem so izdali plačilni nalog – zaradi vožnje v rdečo luč, uporabe mobilnega telefona med vožnjo, uporabe svetlobnih in zvočnih signalov, razvrščanja v križišču in hoje pešcev po vozišču –, 5 kršilcem pa so bila izrečena opozorila.

Ugotovljeni sta bili tudi dve kršitvi zakona o nalezljivih boleznih. Eden od kršilcem je bil kaznovan, drugi pa jo je odnesel le z izrečenim opozorilom. Ob tem je bila zaznana še ena kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru, zato je bil izdan plačilni nalog, so sporočili s PU-ja Ljubljana.

Pod drobnogledom policije tudi nalepke s sovražno vsebino

Sorodna novica Nalepke, ki več predstavnikov stroke označujejo za "morilce naroda", pod drobnogledom policije

Policija preiskuje tudi okoliščine pojava nalepk in letakov, ki nekatere vidnejše predstavnike zdravstvene stroke in vladnega govorca označujejo kot morilce slovenskega naroda. Nalepke so neznanci v preteklih dneh polepili na več lokacijah v Ljubljani in Novem mestu.

Oglasil se je varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki dejanje najostreje obsoja in z zaskrbljenostjo ugotavlja, da se je v času omejitvenih ukrepov za zajezitev koronavirusne bolezni razmahnila tudi epidemija nestrpnosti in sovražnosti. "To je nesprejemljivo, in kot družba takšnega diskurza ne smemo dopuščati in se nanj nikdar navaditi," je zapisal varuh in dodal, da je treba grožnje s fizičnim obračunavanjem, ustrahovanjem ali s smrtjo prijaviti.