Protestniki so svoje ogorčenje usmerili nad predsednika vrhovnega sodišča. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Protestniki so svoje ogorčenje usmerili nad predsednika vrhovnega sodišča. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Odbor 2014
K protestom je pozval Odbor 2014. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Protestniki bodo vztrajali pred vrhovnim sodiščem

Množica ljudi je vrhovno sodišče pozvala, naj nemudoma odloči o prekinitvi prestajanja zaporne kazni za predsednika SDS-a Janeza Janšo. Med protestniki je bilo tudi več vidnih članov stranke, med drugim France Cukjati, Božo Predalič in Andreja Valič Zver, pa tudi ekonomist Bernard Brščič ter vodja civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc.
"Pričakujemo, da Branko Masleša preneha s proceduralnimi fintami in nemudoma odloča o izpustitvi Janše iz krivičnega in nezakonitega zapora," je dejal Černač. Napovedal je, da bodo vsak dan vztrajali pred sodiščem, dokler "ta sodba ne bo odpravljena in edinega političnega zapornika v demokratičnem EU-ju ne izpustijo iz zapora".

Janševa žena Urška Bačovnik, ki se je shoda tudi udeležila, je javnost pozvala k nadaljnji udeležbi ter izjavila: "Več kot nas bo, prej bo zmagala resnica."
Protestniki so izrazili ogorčenje nad predsednikom vrhovnega sodišča Brankom Maslešo in njegovo domnevno izjavo pred osamosvojitvijo, da naj bi JLA "tepihovala" Slovenijo. Pred sodiščem so prižgali sveče.

Na sodišču je bila poleg slovenske in evropske zastave izobešena tudi kitajska.

Prednostna obravnava
Z vrhovnega sodišča so sicer sporočili, da se Janševa zahteva za varstvo zakonitosti obravnava prednostno. Masleša je namreč sodnici poročevalki, ki ji je bila zadeva dodeljena, ustavil pripad vseh drugih zadev.

Pred šestimi sodniki kazenskega oddelka vrhovnega sodišča je sicer trenutno odprtih 142 zadev, pri konkretni sodnici poročevalki 26.

Sodnica poročevalka mora pri zadevi brez odlašanja začeti intenzivno delati, pojasnjujejo na vrhovnem sodišču. Dodajajo, da okvirnih rokov ne morejo napovedovati. "Dinamika postopka je odvisna izključno od ugotovitev in odločitev sodnika poročevalca," dodajajo.

Zbor za republiko: Odloča naj nemudoma
V odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju pri Zboru za republiko so danes znova pozvali vrhovno sodišče, naj nemudoma odloči o prekinitvi prestajanja zaporne kazni za Janšo, saj da za to ne potrebuje mnenja vrhovnega državnega tožilstva. Opozarjajo, da je v vseh primerih suma kršitve človekovih pravic in neupravičenega odvzema svobode sodišče dolžno odločati nemudoma, poroča STA.

V Svetu katoliških laikov Slovenije pozivajo k poštenemu sojenju v povezavi z obsodbo Janše.

Protestniki bodo vztrajali pred vrhovnim sodiščem