Razgovor z Jankovićem je potekal v okviru postopka nadzora nad njegovim premoženjskim stanjem. Foto: MMC RTV SLO
Razgovor z Jankovićem je potekal v okviru postopka nadzora nad njegovim premoženjskim stanjem. Foto: MMC RTV SLO

"Razgovor je potekal korektno," so sporočili iz KPK-ja in dodali, da so pogovor z ljubljanskim županom opravili v okviru postopka nadzora nad njegovim premoženjskim stanjem.

"Gre za samostojni postopek, ki ni del postopkov drugih organov," so ob tem še zapisali na komisiji in dodali, da do konca postopka drugih izjav ne dajejo. Janković je pozneje pojasnil, da tudi sam glede pogovora izjav ne daje, saj so ga tako poučili na komisiji.

Mediji so sicer pred dnevi razkrili domnevno vsebino zaupnega dokumenta Dursa glede transakcij med MOL-om ter podjetji v lasti Zorana Jankovića in njegovih sinov. Dokument, ki so ga javnosti predstavili mediji, je med drugim razkrival, da je davčna uprava tožilstvu naznanila sum kaznivih dejanj, saj naj bi se denar MOL-a prek podjetij Grep in Baza Dante stekel v podjetje KLM Naložbe v večinski lasti Jankovića. Župan je očitke zanikal.

Poleg tega pa je sum korupcije Jankovića pri načrtovani prenovi bežigrajskega stadiona komisiji v ponedeljek prijavil koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš. Odbor opozarja na prirejanje sklepa mestnega sveta ter izmenjavo uslug med županom in investitorjem. Na občini navedbe zanikajo.

Funkcionarji morajo redno poročati o spremembah premoženjskega stanka
Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije morajo poklicni funkcionarji (med katerimi so tudi poklicni župani), nepoklicni župani in podžupani, uradniki na položaju, direktorji in člani vodstvenih organov javnih agencij, skladov, zavodov itd., ljudje, ki so odgovorni za javna naročila in državni revizorji komisiji za preprečevanje korupcije redno poročati o spremembah svojega premoženjskega stanja.

Zavezanci (z izjemo oseb, odgovornih za javna naročila in uradnikov Državne revizijske komisije) poročajo spremembe v premoženjskem stanju do 31. januarja tekočega leta za preteklo leto, piše na spletni strani komisije.

Kaj vse morajo razkriti?
Sporočiti morajo vsako spremembo glede funkcije, dejavnosti oziroma lastništva delnic in upravljalskih pravic v gospodarski družbi, zasebnem zavodu ali drugi zasebni dejavnosti in vsako spremembo v delnicah, deležih in pravicah, ki jih imajo prej navedeni subjekti v drugi družbi, zavodu ali zasebni dejavnosti in vsako drugo spremembo v premoženjskem stanju, ki presega vrednost 10.000 evrov. O spremembah zavezanci komisijo obvestijo prek elektronskega obrazca, dostopnega na spletnih straneh komisije, ki vsebuje tudi možnost navedbe razloga povečanja premoženja.