Komisija v svojih postopkih ugotavlja, da gre pri regulaciji okolja in prostora (tako na državni, še posebej pa na lokalni ravni) za korupcijsko izrazito izpostavljeno področje. Foto: BoBo
Komisija v svojih postopkih ugotavlja, da gre pri regulaciji okolja in prostora (tako na državni, še posebej pa na lokalni ravni) za korupcijsko izrazito izpostavljeno področje. Foto: BoBo
Zemljišče
Strokovnjaki opozarjajo, da bi morala biti javnost bolj vključena v spreminjanje prostorskih določil. Foto: MMC RTV SLO

Vlada v državni zbor pošilja nov sveženj sprememb zakonov, s katerimi naj bi spodbudili gospodarstvo, med njimi pa predlaga spremembe zakonov o vodah, o varstvu okolja, o graditvi objektov, o prostorskem načrtovanju in o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena, a to po mnenju protikorupcijske komisije počne netransparentno.

"Spremembe morajo biti usklajene"
V komisiji poudarjajo, da so spremembe zakonodaje potrebne, v delih celo nujne, ker so obstoječe rešitve pomanjkljive z več vidikov - tako z vidika zaščite javnega interesa, odprave birokratskih ovir, jasnosti in preglednosti normative kot z vidika odpravljanja korupcijskih tveganj.

Toda pri tem opozarjajo, da morajo biti spremembe domišljene, predvsem pa sprejete na transparenten način, tako v smislu medresorskega usklajevanja kot omogočanja javne razprave. "Dejstvo je, da sta priprava navedenih zakonov in predviden postopek sprejemanja (skrajšani ali nujni postopek) te postulate kršila," so prepričani.

Na tem področju deluje veliko lobijev
Regulacija okolja in prostora je namreč izrazito izpostavljeno področje, na katerem deluje veliko zasebnih interesov in lobijev. Hkrati pa gre pri okolju in prostoru za problematiko, pri kateri je opazen izrazit javni interes.

"Dolžnost države je, da ta tveganja obvladuje in zavaruje javni interes. Z načinom in pristopom k spremembi omenjenih zakonov ta dolžnost po mnenju komisije ni izpolnjena, obenem pa tako ravnanje med drugim tudi ni v duhu zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki od vseh državnih organov in nosilcev javnih funkcij zahteva zavzemanje za krepitev transparentnosti, vladavine prava ter odpravljanja tveganj za nasprotje interesov in korupcijo," navajajo v komisiji.

Bogovič: Gre za manjše spremembe
Minister za kmetijstvo Franc Bogovič pa odgovarja, da je bila javnost vključena, saj so bili zakoni objavljeni in je potekala razprava do 21. junija. Ob tem meni tudi, da gre za manjše spremembe, s katerimi odgovarjajo na pomanjkljivosti in neoperativnost določene zakonodaje.

Omenil je, da vlada za jesen pripravlja nove spremembe zakona o kmetijskih zemljiščih, saj naj bi obdavčili nezazidana stavbna zemljišča.