Med protokolarnimi darili, ki jih je izbirala posebna komisija, je tudi čajni servis catbriyur. Foto: MMC RTV SLO
Med protokolarnimi darili, ki jih je izbirala posebna komisija, je tudi čajni servis catbriyur. Foto: MMC RTV SLO
Protokolarna darila

V skupini daril v vrednosti do 100 evrov so med drugim porcelanast servis, porcelanast pladenj, kristalna posoda in pladenj, darila pa po besedah člana komisije etnologa Janeza Bogataja odražajo različnost slovenske ustvarjalnosti.

Državni protokol je pripravil tudi skupino daril v vrednosti 50 evrov, ki jih bodo prejele soproge in soprogi vodij delegacij in ministri, če bo srečanje na predsedniški ravni.

Tradicionalne rute in kravate
Ksenija Benedetti, vodja državnega protokola, je prepričana, da darila odražajo slovensko kulturno dediščino. tradicionalna darila držav so sicer rute in kravate, ki ji bodo prejeli vsi delegati, tako tisti, ki bodo prišli v Slovenijo, kot tisti, ki se bodo kot člani delegacij srečevali v Bruslju.

Novinarjem tudi USB-ključi
Poskrbljeno je tudi za promocijska darila, ki so namenjena članom delegacij in novinarjem. V prvi polovici predsedovanja bodo dobili nahrbtnik, šal, kapo in USB-ključ, v drugi polovici pa nahrbtnik in brisačo. Promocijska darila so med drugim opremljena s simbolom slovenskega predsedovanja povezavi.

Promocija dražja od protokola
Promocijska darila bodo državo stala več kot protokolorarna, saj skupni strošek znaša 317.000 evrov, medtem ko bo država za protokolarna odštela "le" 111.000 evrov.

Etnolog Janez Bogataj sicer meni, da Slovencem pri promocijskih darilih manjka duhovitosti, posebej pri tistih, cenovno manj zahtevnih, borna pa naj bi bila tudi ponudba daril, ki so prispela na razpis.

Protokolarna darila