Začenja teči rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za referendum o slabi banki, prav tako pobudnik, Sindikat kemične, nekovinske  in gumarske industrije, nadaljuje pogajanja z ministrstvom za finance. Foto: MMC RTV SLO
Začenja teči rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za referendum o slabi banki, prav tako pobudnik, Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije, nadaljuje pogajanja z ministrstvom za finance. Foto: MMC RTV SLO

Semolič upa, da jim bo v 35 dneh uspelo zbrati potrebnih 40.000 podpisov, saj meni, da za sanacijo bank obstajajo cenejše rešitve, kot je slaba banka.
Zakon o slabi banki po besedah vodje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Semoliča ni prava alternativa za reševanje velikih težav slovenskih bank. Poudaril je, da se za drugo pot reševanja težav bank, ki bi bila cenejša in učinkovitejša, zavzema tudi mnogo uglednih ekonomistov.

Teoretično zdaj lahko zbiranje podpisov oz. referendum prekine le odločitev DZ-ja, da referendumsko pobudo pošlje v presojo ustavnemu sodišču, je zatrdil. Predsednik Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) Tomaž Kumer pa je na vprašanje, kaj bi lahko ustavilo zbiranje podpisov, odgovoril, da je sindikat izčrpal pogovore s finančnim ministrstvom.
Dodal je, da so koncepti reševanja bank tako različni, da popravki zakona niso mogoči. V KNG-ju po njegovih besedah zato želijo, da vlada pripravi nov zakon, v katerem se bo odločila za drugo alternativo. Ta zakon bi nato lahko bil predmet nadaljnjih pogajanj, je pojasnil. Podpise bodo zbirali prek mreže ZSSS-ja, ljudi pa bodo skušali o negativnih vidikih slabe banke prepričati tudi z letaki, je še dejal. Izračunov, koliko jih bo ta akcija stala, še nimajo.

Neuspešna pogajanja o umiku pobude
Pobudnik referenduma o slabi banki, Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG), in ministrstvo za finance sta se v preteklih dneh neuspešno pogajala o umiku referendumske pobude. Obe strani sta sicer še vedno pripravljeni na pogovore, a sindikat zahteva popolnoma novo rešitev za sanacijo slabih bančnih rešitev.

Kako bodo tekli pogovori glede tega naprej, ni znano, a do dogovora o novi rešitvi, kot jo zahteva sindikat KNG, se bodo vse referendumske aktivnosti nadaljevale.

Ustavna presoja referenduma o slabi banki
Če ne bo dogovora o umiku pobude za referendum, bi ta ob ustreznem številu podpisov in upoštevanju rokov lahko bil januarja. Še pred tem pa bo pobuda za referendum verjetno romala na ustavno sodišče. Minister za finance Janez Šušteršič je namreč v petek napovedal, da bo večina v parlamentu vložila zahtevo za ustavno presojo referenduma o slabi banki.

Šušteršič z Bratuškovo o holdingu
Ustavno sodišče bo sicer odločalo o ustavnosti referendumske zahteve o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, ki jo je vložila skupina poslancev, večinoma iz opozicijskega PS-ja. Pogovori o umiku zahteve za referendum o holdingu sicer še vedno tečejo. Tako se bosta v ponedeljek popoldne o možnosti umika referendumske zahteve pogovarjala minister za finance Šušteršič in poslanka PS-ja Alenka Bratušek.