Plač v javnem sektorju ne bodo povsod izplačali danes. Desetega julija jih dobi več kot 32.000 zaposlenih v zdravstvu, del javnega sektorja pa še pet dni pozneje. Foto: BoBo
Plač v javnem sektorju ne bodo povsod izplačali danes. Desetega julija jih dobi več kot 32.000 zaposlenih v zdravstvu, del javnega sektorja pa še pet dni pozneje. Foto: BoBo
Državni zbor
Znižane plače so poleg javnih uslužbencev dobili tudi najpomembnejši funkcionarji v državi. Iz parlamenta so že poslali točne podatke, kako so se spremenile plače poslancem. Foto: BoBo

Javni uslužbenec v 13. plačnem razredu je imel po podatkih vlade januarja lani dobrih 766 evrov osnovne plače. Njegova osnovna plača bo odslej nižja za okoli 61 evrov in bo znašala 705 evrov. Javnim uslužbencem v 30. plačnem razredu se bo osnovna plača z okoli 1492 evrov znižala za 119 evrov, na 1373 evrov. V najvišjem, 65. plačnem razredu se bo osnovna plača s 5890 evrov znižala za 471 evrov, na 5419.

Pri nekaterih odprave plačnih nesorazmerij ne bo
Najbolj bodo znižanje občutili v šolstvu, kjer se približno 30 odstotkom zaposlenih plača znižuje za osem odstotkov, saj so bili ob prehodu na nov plačni sistem že uvrščeni v končne plačne razrede. Pri njih torej ne bo prišlo do odprave plačnih nesorazmerij.

Približno 13 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za šest odstotkov, ker se jim odpravlja nesorazmerje v višini polovice plačnega razreda. Za šest odstotkov se bo plača znižala tudi približno 12 odstotkom zaposlenih z uradniškimi nazivi v državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti ter v drugih državnih organih ter 11 odstotkom zaposlenih v javnih agencijah, javnih skladih, drugih javnih zavodih in javnih gospodarskih zavodih ter pri drugih uporabnikih proračuna.

Plača se ne znižuje 86 odstotkom zaposlenih v zdravstvu
Za štiri odstotke se plača znižuje približno 39 odstotkom zaposlenih z uradniškimi nazivi v državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti ter v drugih državnih organih. Pri njih bo odpravljeno nesorazmerje za en plačni razred.

Približno 16 odstotkom zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja se plača znižuje za dva odstotka, odpravlja se jim nesorazmerje v višini 1,5 plačnega razreda. Plača pa se ne znižuje 86 odstotkom zaposlenih na področju zdravstva, približno 81 odstotkom zaposlenih na področju socialnega varstva in 70 odstotkom zaposlenih na področju znanosti, so še pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Znižane plače so poleg javnih uslužbencev dobili tudi najpomembnejši funkcionarji v državi. Iz parlamenta so že poslali točne podatke, kako so se spremenile plače poslancem, enako so storili v uradu predsednika republike. Vlada bo podatke predstavila po izplačilu, poroča časnik Delo.

Nižje tudi plače politikov
Predsedniku republike se je bruto plača s 6355 evrov znižala na 6089 evrov, kar je dobre štiri odstotke. Predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu se je dohodek s 5765 evrov znižal za slabih 240 evrov, 37 bivšim poslancem, ki se jim še ni uspelo zaposliti ali še niso izpolnili pogojev za upokojitev, pa je bilo izplačanih za 163.157 evrov poslanskih nadomestil, kar je štiri odstotke nižje kot prejšnji mesec.

V povprečju je nadomestilo za poslanske bruto plače nižje za 200 evrov, aktualni poslanci pa bodo odslej v povprečju dobivali 129 evrov nižje bruto plače.

Zaradi spremembe poslanskega zakona je v sredo Pozitivna Slovenija že napovedala vložitev pobude za presojo ustavnosti te novele. Ustavni spor bodo sprožili do začetka parlamentarnih počitnic.