Foto:
Foto:
Minister Lahovnik je obiskal prizadeto Posočje.
Ljudje morajo najti nadomestna bivališča.

Odobrena pomoč je le majhen del tistega, kar nas čaka, je povedal okoljski minister Janez Kopač, vendar skupnega zneska ni želel napovedovati.

Kot je povedal, bo vlada končno oceno škode obravnavala predvidoma čez 14 dni. Prvo poročilo o škodi presega tri promile prihodkov državnega proračuna, zato je prizadeto območje upravičeno do državnih sredstev. Vlada naj bi najkasneje v prvi polovici septembra sprejela celovit program odprave posledic potresa.

Ocenjevanje škode še prihodnji teden
Komisija za oceno varnosti je ugotovila, da je v Posočju začasno neprimernih za bivanje več kot 70 objektov, deset objektov pa bodo porušili. Oceno poškodovanosti naj bi končali še ta teden, škodo pa bodo ocenjevali še naslednji teden.

Do srede zvečer je komisija na Bovškem pregledala 527 objektov. Od 84 ljudi, ki živijo v začasno neuporabnih objektih, jih 41 potrebuje nadomestno prebivališče. Ob tem so znova pozvali ljudi, ki imajo v lasti apartmaje, naj jih odstopijo tistim, ki pomoč potrebujejo.

Za razliko od leta 1998 za označevanje hiš ne uporabljajo barvnih pik, ampak številke od 1 do 3, ki niso nalepljene na hišah, da ne bi povzročale sporov.

Ogrožena delovna mesta
Ministra za gospodarstvo in regionalni razvoj pa sta se v Posočju zavzela za ohranjanje delovnih mest v poškodovanih podjetjih. Matej Lahovnik in Zdenka Kovač sta si ogledala Lesno Bovec, Čib Bovec in Iskro Bovec, v katerih je zaposlenih 380 delavcev, obrate pa je poškodoval potres.

Za zdaj še ni jasno, če se bo proizvodnja nadaljevala v obstoječih objektih ali pa bo nujna selitev proizvodnje. Lahovnik se je zavzel tudi za krepitev prenočitvenih zmogljivosti na območju, izboljšati pa je treba tudi prometno infrastrukturo. To bi ustvarilo pogoje za hitrejši razvoj turizma.

Še vedno nemirno
Tla na območju se sicer še niso umirila, preteklo noč pa so se stresla kar petkrat. Najmočnejši sunek je imel moč 2,8 po Richterjevi lestvici. Oblasti sicer še vedno iščejo nadomestna prebivališča za ljudi, katerih objekti so neprimerni za bivanje. Veliko težavo naj bi predstavljalo tudi iskanje prostora za začasno hranjenje stanovanjske opreme. Danes so po napovedih porušili dve hiši v Čezsoči in nosilno steno gostišča, ki bi se lahko zrušila na cesto. Zaradi tega je bila zaprta za ves promet.

Delo za zavarovalnice
Tudi zavarovalnice pospešeno ocenjujejo škodo, ki je nastala ob ponedeljkovem potresu. Vse zavezance, ki živijo na prizadetem območju, ob tem pozivajo k čimprejšnji prijavi škode na njihovem premoženju.