Dogovor med vlado in sindikati začne veljati, če ga podpiše večina sindikatov. Posedi jih zastopa 22, Štrukelj pa šest. Foto: MMC RTV SLO
Dogovor med vlado in sindikati začne veljati, če ga podpiše večina sindikatov. Posedi jih zastopa 22, Štrukelj pa šest. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati in vlada znova za pogajalsko mizo

Šestodstotne rasti plač, ki je bila v skladu z reformo sistema plač v javnem sektorju predvidena za letos, tako ne bo. Poleg tega je zamrznjeno tudi napredovanje uslužbencev v javnem sektorju. Vlada pa se je odpovedala znižanju plač. Poleg tega je sindikato uspelo zagotoviti, da vlada dve leti ne bo odpuščala. Branimir Štrukelj je dejal, da se mora o kompromisu izreči še članstvo.

Pogajanja je še predtem znova zapustil vodja drugega dela sindikatov, Janez Posedi, ki je pretekli teden dejal, da bodo na vladne predloge odgovorili v skladu s kolektivno pogodbo, torej v 60 dneh. Dogovor med vlado in sindikati začne veljati, če ga podpiše večina sindikatov. Posedi jih zastopa 22, Štrukelj pa sedem. Vlada bo predlog dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012 ter predlog aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor poslala tudi sindikatom pogajalske skupine Posedija. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je sicer dejala, da sindikatom daje čas do konca avgusta, je za TV Slovenija poročala Anja Huš.

Vlada je sprejela tudi priporočila za varčevanje v gospodarskih družbah, ki so v večinski lasti države, je ob predstavitvi kompromisa z delom sindikatov še povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. V skladu s priporočili naj bi plače v letih 2011 in 2012 ostale na ravni julija 2010, sredstva za izplačilo poslovne uspešnosti naj bi družbe namenile razvojnim investicijam, regres delavcem pa naj bi se prihodnji dve leti izplačeval v višini minimalne plače. Poleg tega naj bi tudi v teh družbah z optimizacijo delovnih procesov stroške dela znižali za pet odstotkov.

Sindikati in vlada znova za pogajalsko mizo