Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot so po kolegiju v sporočilu za javnost navedli v DZ-ju, sta po en predlog za presojo o kršitvah kodeksa podala predsednik DZ-ja Igor Zorčič in podpredsednik DZ-ja Jože Tanko. Po opravljenih razpravah je kolegij odločal o predlaganih predlogih sklepov o kršitvi etičnega kodeksa, pri čemer je bila v obeh primerih predlagana sprememba predloga sklepa, tako da se izreče milejša sankcija od sprva predlagane.

V enem od primerov je kolegij z večino vodij poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo dve tretjini vseh poslancev, poslancu izrekel opomin brez javne objave, ker je šlo za manjšo kršitev kodeksa. V drugem primeru pa predlog sklepa oziroma njegove spremembe ni bil sprejet, zato se šteje, da kršitve etičnega kodeksa ni bilo, postopek pa je končan, so še zapisali v DZ-ju.

DZ imen ni navedel, predsednik SNS-a Zmago Jelinčič pa je na Twitterju zapisal, da je bil "na tajni seji kaznovan" njihov poslanec Jani Ivanuša, "ker so mu policisti namestili, da je pihal". Ob tem je dodal, da kolegij ni kaznoval poslanca Levice Mihe Kordiša. "Torej, kdor se hoče norčevati iz države, predsednika, Slovenije ..., lahko to počne po mili volji," se je vprašal.

Policija je aprila v Ormožu ustavila Ivanušo, ki je vozil pod vplivom alkohola. Jelinčič je že tedaj ocenil, da "je šlo za zasedo in maščevanje komandirja policijske postaje Ormož, ki mu je poslanec pred nekaj meseci postavil poslansko vprašanje v zvezi z njegovim delom".

Kot je tedaj dejal Jelinčič, je imel poslanec namen le umakniti avtomobil s prireditvenega prostora in se zatem s taksijem odpeljati domov, takoj na križišču pa ga je ustavila policija. Izkazalo se je, da je pod vplivom alkohola, dobil je kazenske točke in bo plačal kazen, je takrat povedal predsednik SNS-a.