Simoneti se v svojem mandatu na čelu DUTB-ja še nikoli ni odzval na vabilo odbora za finance. Foto: BoBo
Simoneti se v svojem mandatu na čelu DUTB-ja še nikoli ni odzval na vabilo odbora za finance. Foto: BoBo
Odbor za finance
Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko bo obravnaval letni poročili Družbe za upravljanje terjatev bank in Slovenskega državnega holdinga. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Nad tem, da je predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Marko Simoneti na seji manjkal z opravičilom, da ima obveznosti na fakulteti, so bili zgroženi skoraj vsi člani odbora. Predsednica Urška Ban iz vladajoče stranke SMC je opozorila, da se Simoneti v svojem mandatu na tej funkciji z obiskom sploh še ni odzval na nobeno vabilo na sejo odbora. Vsi navzoči na odboru, vključno z državno sekretarko, so menili, da bi se današnje seje in obravnave lanskega poslovanja DUTB-ja vendarle moral udeležiti.

Odbor je nato potrdil predlog Dušana Verbiča iz SMC-ja, da točko dnevnega reda znova prestavijo in jo v pričakovanju Simonetijeve udeležbe nadaljujejo 11. januarja. Odziv Janka Vebra iz SD-ja je bil oster, saj je pozval k takojšnji ukinitvi DUTB-ja z besedami, da je treba "končati to farso". Državna sekretarka na ministrstvu za finance Miranda Groff Ferjančič je na seji med drugim pojasnila, da Simoneti mesečno prejme osem tisoč evrov bruto. "Neki funkcionar prejema plačilo za nekaj, česar ne dela," je Simonetijevo plačo komentiral Veber.

Simonetijev trimesečni odpovedni rok
Državna sekretarka je na seji odbora za finance in monetarno politiko v državnem zboru dejala, da se bo Simonetiju trimesečni odpovedni rok iztekel 17. 1. prihodnje leto. Vlada sicer formalno o njegovi razrešitvi še ni odločala, a bo to pred iztekom roka naredila, takrat pa bo hkrati predlagala tudi popolnitev upravnega odbora DUTB-ja, je dodala.

Odpovedni rok je ujezil Marka Pogačnika iz SDS-a, ki je dejal, da bi se za DUTB, čeprav ima enotirni sistem upravljanja, morale uporabljati določbe zakona o gospodarskih družbah, ki veljajo za nadzornike. "V zgodovini še nisem slišal, da bi nekdo odstopil iz nadzornega sveta z nekim odpovednim rokom. Si nadzornik ali nisi," je opozoril in dodal, da je vlada očitno zavajala in hkrati uveljavila škodljivo prakso. Nedopustno je po njegovih besedah tudi to, da vlada o Simonetijevem odstopu sploh še ni odločala in da odbor poročilo o poslovanju DUTB-ja za lani obravnava nekaj dni pred iztekom letošnjega leta.

Proračun za leti 2017 in 2018 primeren
Odbor je vnovič ocenil, da je zakon o izvrševanju proračuna za leti 2017 in 2018, na katerega je državni svet sprejel veto, primeren. Kot je danes dejala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, so v njem "našli ustrezno ravnotežje med fiskalnimi možnostmi državnega proračuna in potrebami občin". Občine so lansko leto zaključile z 29 milijonov evrov presežka, letos pa ta na podlagi podatkov realizacije prvih desetih mesecev znaša 78 milijonov evrov, a se bo do konca leta nekoliko zmanjšal. "Pa vendar ti podatki ne pritrjujejo trditvi, da občine niso financirane v zadostni meri," je prepričana ministrica.