Pajenkova je v DZ-ju zatrdila, da se je pri odločanju o spornih posojilih izločila. Foto: BoBo
Pajenkova je v DZ-ju zatrdila, da se je pri odločanju o spornih posojilih izločila. Foto: BoBo
Probanka
Probanke ni več. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je pred kratkim že izgubila prvo odškodninsko tožbo v vrednosti dobrega milijona evrov zaradi po njihovem prepričanju spornega posojila družbi Medaljon. A odvetnik DUTB-ja Miha Šipec je prepričan, da to ne more vplivati na tokratni postopek. Kot je dejal, zadeva Medaljon s to nima veliko skupnega, ob tem pa gre šele za odločitev sodišča na prvi stopnji in je po njegovem mnenju pravno povsem zgrešena, zato se bodo nanjo pritožili.

Družbenik brat Pajenkove?
Pri tokratnem zahtevku gre za posojilo, ki ga je Probanka leta 2010 odobrila družbi Avtotehna in ne bo nikoli poplačan. Tako kot v nekaterih prejšnjih zgodbah, povezanih s to mariborsko banko, naj bi tudi v tem primeru šlo za konflikt interesov, saj je bil po informacijah DUTB-ja pretežni družbenik Avtotehne prek družbe Hat in še nekaterih povezanih podjetij brat Pajenkove Tomaž Ročnik.

Čeprav DUTB po tokratnih navedbah odvetnika Šipca vselej dopušča možnost poravnave, pa je podvomil o tej možnosti, kar so hitro potrdili tudi odvetniki vseh treh toženih strank. Ti so znova zatrdili, da tožeča stran do zdaj ni predstavila niti enega dokaza, ki bi utemeljeval odškodninsko odgovornost članov nekdanje uprave, višino povzročene škode, vzročno zvezo in nastale posledice, zato so sodniku Jožetu Vidicu predlagali zavrnitev tožbe.

Šipic je po drugi strani sodišču predlagal imenovanje izvedenca, ki bi natančno ocenil, kolikšen del posojila je glede na pogodbeno dogovorjene obveznosti sploh bil odplačan. Po njegovih okvirnih ocenah le okoli od 400.000 do 500.000 evrov, medtem ko je tožena stran zatrdila, da je Avtotehna redno plačevala vse obresti, kar naj bi skupaj zneslo nekaj več kot 700.000 evrov.

Odločanje sodišča se bo nadaljevalo z zaslišanjem nekaterih prič, tožena stran pa je predlagala, da bi od večine izmed njih le prebrali pričanja iz prejšnjega postopka, saj da se njihove besede ne morejo prav dosti razlikovati od že povedanega.

Že šest tožb proti nekdanji upravi
Tokratna odškodninska tožba je sicer druga od skupaj šestih, ki so jih sprožili proti nekdanji upravi Probanke, skupaj pa so vredne okoli osem milijonov evrov. Pajenkova je sicer že večkrat ponovila, spomladi tudi na zaslišanju parlamentarne bančne komisije, da se je pri odločanju o posojilih Ročnikovim podjetjem izločila, tako da teh primerov niti ne pozna konkretno.

Ob tem zoper Pajenkovo in Lahovo poteka tudi kazenski postopek, vendar zadeva skoraj dve leti po začetku sojenja, v katerem so obema sprva očitali zlorabo položaja, še vedno stoji na mrtvi točki. Specializirano državno tožilstvo je na začetku leta sicer modificiralo obtožnico in ju zdaj bremeni kaznivega dejanja poslovne goljufije, a se novo sojenje sploh še ni začelo.

NPU-jeve preiskave
Prejšnji teden so preiskovalci NPU-ja opravili nove preiskave v mariborski podružnici DUTB-ja oziroma prostorih nekdanje Probanke, ki se je pred časom pripojila slabi banki. Iskali so dokaze za utemeljitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja, s katerimi naj bi si osumljeni pridobili protipravno premoženjsko korist v znesku 17 milijonov evrov.