Foto:
Foto:
Virus v ZDA ni isti kot tisti v Aziji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da so genetski testi dveh sester, ki sta pred kratkim v Vietnamu umrli za ptičjo gripo, pokazali, da se bolezen ni prenesla s človeka na človeka.

Znanstveniki so namreč sumili, da sta se sestri okužili pri njunem bratu, kar bi bil prvi primer prenosa te bolezni s človeka na človeka, vendar pa so bili testi negativni. Strokovnjaki so sprva sumili, da se lahko virus ptičje gripe poveže s človeškim virusom gripe, kar bi utegnilo povzročiti zelo nevarno novo obliko virusa, ki bi se lahko hitro razširila med ljudmi in povzročila svetovno pandemijo. Novi podatki pa zagotavljajo, da virus ptičje gripe H5N1 takšne sposobnosti ni razvil.

Ptičja gripa je v Vietnamu doslej terjala 14 smrtnih žrtev, še pet ljudi pa je umrlo na Tajskem. Sicer o izbruhu ptičje gripe poročajo iz desetih azijskih držav, kjer so morale oblasti pobiti več deset milijonov piščancev. Zdravstveni strokovnjaki namreč menijo, da se virus prenaša prek neposrednega stika človeka z okuženimi piščanci.

Prvi primer v ZDA?
V ameriški zvezni državi Delaware so odkrili prvi primer ptičje gripe v ZDA, vendar ne gre za isti virus kot pri primerih v Aziji. Ptičjo gripo so odkrili pri piščancih na neki nekomercialni farmi na jugu Delawara in so zaradi tega že osamili 12.000 piščancev, ki naj bi jih kasneje tudi pobili.

Strah se širi
Medtem francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je nek rejec perutnine v indijski državi Darjeeling zaradi bojazni izbruha ptičje gripe pobil 12.000 sicer zdravih piščancev, čeprav se bolezen za zdaj v Indiji še ni pojavila. Kljub temu pa indijska perutninarska industrija že opozarja na znatno zmanjšanje prodaje piščancev.