Vedno več otrok vstopi v prvi razred z enoletnim odlogom. Foto: BoBo
Vedno več otrok vstopi v prvi razred z enoletnim odlogom. Foto: BoBo
Maja Makovec Brenčič
Maja Makovec Brenčič je učencem zaželela, da ne bi imeli pretiranega strahu pred ocenami in nejevolje zaradi domačih nalog. Foto: BoBo
V šolske klopi bo sedlo največ prvošolcev v 22 letih

In sicer predvsem za starše, zato je pomembno, da otroka v prvi razred pospremijo mirno in razbremenjeno. Sicer je v zadnjih letih opaziti, da vse več staršev zaprosi za odlog, po nekaterih podatkih naj bi namreč šolanje z enoletnim zamikom začelo približno pet odstotkov generacije. O tem, kako pomembno je, da so starši na prvi šolski dan čim mirnejši, je učiteljica prvega razreda ljubljanske osnovne šole Valentina Vodnika Ines Šmarčan dejala: "Če otrok vidi, da starše skrbi, se začne spraševati, zakaj."

Da starši otroku prevečkrat naredijo šolo stresno, ker se bojijo za njegov uspeh, pa je opozorila razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek. Hkrati pa nekateri, pravzaprav jih je v zadnjih letih vedno več, dvomijo o pripravljenosti svojega otroka na vstop v prvi razred s šestimi leti. "Problem te bojazni nastane, ker večina staršev pričakuje, da morajo biti njihovi otroci najboljši v šoli, zato se zavarujejo na način, da otroka pustijo dodatno leto v vrtcu, ker bo drugo leto imel večje možnosti, da bo med najboljšimi, ampak ta zadeva se ne izide tako," je pojasnila Marjanovič Umkova.

Poslanica ministrice
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je v poslanici pred novim šolskim letom vsem zaželela srečno, uspešno in varno novo šolsko leto. Učencem in dijakom želi, da bi v šolo hodili z veseljem in dobrimi občutki, zaposlenim v šolstvu pa pravo mero kreativnosti in strpnosti.


Vedno več otrok začne šolanje z zamikom
Zakon o osnovni šoli določa, da se otroku začetek šolanja na predlog staršev ali zdravstvene službe lahko odloži za leto dni. Odločitev na podlagi mnenja strokovne komisije, ki jo sestavljajo jo šolski zdravnik, svetovalni delavec ter vzgojitelj oziroma učitelj, sprejme ravnatelj. Na Valentinu Vodniku so letos odobrili 14 odlogov, lani 9. Na osnovni šoli Louisa Adamiča na Grosupljem, kjer bo prvi razred letos obiskovalo 164 otrok, so imeli letos takšnih 28 primerov. "Odvisno kako se posamezni otrok razvija, kakšne posebnosti se pri njem pojavijo, želimo iti otroku nasproti, te odločitve so sprejete v korist otroka in njegovega razvoja," je opisala razloge ravnateljica Janja Zupanič.

Po podatkih zavoda za šolstvo, ki so jih izdelali na podlagi podatkov Statističnega urada RS-a, se to število povečuje na državni ravni. Direktor Zavoda Vinko Logaj je izpostavil, da je leta 2008 bilo približno 700 otrok, ki so imeli odložen začetek šolanja in s tem vstopa v prvi razred osnovne šole, v šolskem letu 2014/15 pa se je številka povzpela že preko 1200 otrok. Podatek je po Logajevih besedah skrb vzbujajoč, zato že letos pripravljajo poglobljeno analizo natančnejših razlogov za odlog.

V šolske klopi bo sedlo največ prvošolcev v 22 letih