Projekt
Projekt "Nasmeh dobim in ga delim" je del večjega mednarodnega projekta. Foto: Anita Zelić
false
V projekt je bilo vključenih sto naključno izžrebanih učencev, ki so podarili svoj nasmeh. Foto: Anita Zelić

Zares, saj so se sošolci in prijatelji po dolgih (ali pa kratkih) dveh počitniških mesecih znova srečali in objeli, smeh je vse obkrožal tudi s fotografij zanimive razstave.

Na osnovni šoli Milojke Štrukelj in njeni podružnični šoli Ledine je potekalo odprtje fotografske razstave otroških nasmehov, ki so v lanskem šolskem letu nastali v okviru projekta Nasmeh dobim in ga delim, pod idejno zasnovo in mentorstvom Anite Zelić.

V projekt je bilo vključenih sto naključno izžrebanih učencev, med katerimi je potekala medgeneracijska fotografska veriga, znotraj katere je vsak učenec podaril svoj nasmeh in dobro željo, ki jo je v obliki natisnjene fotografije s pripisanim sporočilom prejel naslednji izžrebani učenec ali učenka. Na ta način je fotografska veriga potekala naprej in potovala skozi vse generacije učencev in učenk od 1. do 9. razreda. Nasmehi so v prvi šolski dan pospremili tudi otroke na OŠ Kozara v Novi Gorici.
Smeh je nalezljiv
Avtorica projekta Anita Zelić je ob tem razigranem dogodku povedala: "Razstavni projekt Nasmeh dobim in ga delim je bil zasnovan na znanstvenih dognanjih s področja psihologije, ki dokazujejo, da tako smeh kot tudi ogledovanje fotografij, na katerih se nekdo smeje, sproža v možganih kemični proces, ki vpliva na človeka na način, da podobo zrcali. S tem, ko se nasmejemo, pa se sprožijo v telesu biokemični procesi, ki imajo vpliv na naše psihično in fizično zdravje. Smeh zdravi, sprošča, spodbuja radost, kreativnost in ne nazadnje povezanost med ljudmi. Iz teh razlogov so na OŠ Milojke Štrukelj z zanimanjem podprli izvedbo projekta, saj stremijo k temu, da bi bila njihova šola ne le izobraževalna ustanova, temveč tudi prostor, ki spodbuja razvijanje spontanega, igrivega in radostnega otroka."
Čezmejni nasmehi
Nasmejano bodo v začetek šolskega leta stopili tudi v sosednji Gorici, saj je projekt Nasmeh dobim in ga delim del večjega mednarodnega projekta, ki bo javnosti predstavljen v mesecu oktobru in poteka pod idejno zasnovo in vodstvom Anite Zelić ter pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica, Občine Gorica, Ustanove Silvana Furlana ter Zavoda za fotografsko terapijo. V projektu sodelujejo OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica, OŠ Kozara Nova Gorica ter Scuola primaria Abelardo Pecorini - Straccis.