Poslanci, ki so izstopili iz PS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci, ki so izstopili iz PS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Pozitivna Slovenija je razpadla. Poslanska skupina PS-ja bo jutri o izstopih poslancev obvestila predsednika DZ-ja, nato pa tudi javnost. Foto: BoBo

Preprosto ne razumem odločitve Zorana Jankovića, ne znam je razložiti.

Jani Möderndorfer
Jani Möderndorfer
"Za izdajalca me ni označil le Janković, temveč tudi nekateri drugi. Sem prizadet, a sam takšnih osebnih diskreditacij ne uporabljam," pravi nekdanji vodja poslanske skupine PS-ja. Foto: MMC RTV SLO

Iz politične stranke Pozitivna Slovenija so danes poleg Bratuškove izstopili tudi poslanke in poslanci Jani Möderndorfer, Jerko Čehovin, Maja Dimitrovski, Aljoša Jerič, Darko Jazbec, Saša Kos, Jožef Kunič, Mitja Meršol, Alenka Pavlič, Peter Vilfan in Jože Velikonja.

Izstopila sta tudi ministra Metod Dragonja in Roman Jakič ter državna sekretarja Jernej Pavlič in Matija Sevšek, so v sporočilu za javnost zapisali v PS-ju. Še predtem pa sta stranko zapustila tudi državna sekretarka Tamara Vonta in poslanec Dragan Bosnić.

Vilfan pa je za MMC glede podpiranja predlogov PS-ja povedal, da so izstopili iz stranke in da podpirajo Alenko Bratušek. Če pa bo imel PS dobre predloge, jih bodo podprli, je zatrdil.

"Stranka šla na dva dela že v petek"
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je sicer že včeraj zatrdil, da je "stranka šla na dva dela že v petek". Po ponedeljkovem sestanku 16 od 27 poslancev PS-ja pri predsednici vlade je dodal: "V poslanski skupini sedijo trezni ljudje in prekleto dobro vedo, kaj jim je storiti."

V Odmevih pa je pojasnil, da se je po petkovem kongresu skupina poslancev odločila, da takšnih odločitev v stranki ne more več podpirati. "Težko se je identificirati z odločitvijo, za katero smo vsi vedeli, kaj se bo zgodilo nato – to pa je, da bo vlada padla, da bo PS porinjen v kot osame, saj že zdaj nihče s Pozitivno Slovenijo noče sodelovati." Po njegovih besedah nobena demokratična stranka v Evropi ne mnenja svojega predsednika sredi mandata in da posledično zato tudi pade vlada.

"Ne gre za užaljenost, prizadetost. To je bilo demokratično glasovanje. A tukaj je šlo za ekstremen primer, saj vsi vemo, kje je Slovenija in v kakšni težki poziciji se nahaja vlada. V takšni politiki izključevanja ne moremo več sodelovati," je dodal Möderndorfer.
Poslanska skupina PS-ja bo po novem štela le še 15 članov. Skupaj z omenjenimi 12 podporniki Bratuškove ter poslanci SD-ja, DL-ja in DeSUS-a pa bo imela premierka v državnem zboru 33 glasov podpore.

Tina Hacler, Andrej Čebokli

Preprosto ne razumem odločitve Zorana Jankovića, ne znam je razložiti.

Jani Möderndorfer
Kdaj bodo nove volitve?
Kdaj bodo nove volitve?