"Če bi obstajala možnost, da bi predčasne volitve izvedli še pred poletjem, sem absolutno pripravljena odstopiti takoj," je bila jasna Bratuškova. Ker pa po njenih besedah vsi terminski izračuni kažejo, da volitve pred jesenjo praktično niso mogoče, se bo s predsedniki preostalih treh strank koalicije najprej pogovorila o tem, kako stvar končati tako, da ne bodo škodovali Sloveniji. Foto: BoBo Foto:
Premierka Alenka Bratušek je po sestanku s predsednikom Borutom Pahorjem izpostavila, da ji je Pahor dejal, da se je iskanju mandatarja že odpovedal. Foto: BoBo
Kdaj bodo nove volitve?
Bratušek: Predčasne volitve v Sloveniji so dejstvo

Premierka Alenka Bratušek je po sestanku s predsednikom republike Borutom Pahorjem pojasnila, da je pripravljena odstopiti s funkcije, če bi obstajala možnost za izvedbo predčasnih volitev še pred poletjem.

A se bo najprej s preostalimi tremi predsedniki koalicijskih strank pogovorila, kako stvar končati tako, da ne bodo škodovali Sloveniji - z njimi se namerava sestati še ta teden.

"Predčasne volitve v Sloveniji so dejstvo, in prav je, da ljudje povedo, kdo so tisti, ki bodo prihodnja štiri leta oblikovali in konec koncev imeli v rokah tudi usodo Slovenije," poudarja Bratuškova, a dodaja, da je dolžna ravnati odgovorno, saj bi prenagljene poteze lahko Sloveniji bolj škodovale kot koristile.

Pahor se je odpovedal predlaganju novega mandatarja
Tudi predsednik Pahor je na današnjem srečanju Bratuškovo obvestil, da se v nastalih razmerah zavzema za predčasne volitve. Zato se bo tudi odrekel ustavni možnosti, da državnemu zboru sam predlaga kandidata za predsednika vlade, je napovedal.

Če bi enako storili tudi drugi deležniki, ki imajo pravico do takšnega predloga, gre Slovenija "absolutno lahko na predčasne volitve še pred poletjem in Alenka Bratušek ne bo ovira za to", pojasnjuje premierka.

Jih pa, kot je dejala, sama kot predsednica vlade ne more prositi, naj se tej možnosti odpovejo - če se bodo, pa bi se lahko volitve izpeljale "tam nekje do zelo zgodnjega začetka julija".


Želela bi še uresničiti zastavljene projekte
Če pa bi bile predčasne volitve jeseni, bi si Bratuškova želela uresničiti zastavljene projekte na področju gospodarstva, potrebni bi bili tudi določeni koraki na področju zdravstva, pa tudi nadaljevanje dogovarjanj o strategiji upravljanja premoženja, je dejala.

Na vprašanje, ali torej ne bo vložila zaupnice v DZ, pa je Bratuškova odgovorila, da ne bo "še enkrat iskala nove večine in se preštevala do koalicijsko potrebne večine".

Za aktualne ministre pričakuje, da bodo z njo ostali do konca. Poudarila je tudi, da je v tem trenutku stanje v državi - tudi proračun in likvidnost državnega proračuna - takšno, da panika zaradi predčasnih volitev ni potrebna.

Že izstopila iz Pozitivne Slovenije
"Danes sem poslala izstopno izjavo iz Pozitivne Slovenije," pa je po sestanku s Pahorjem še poudarila Bratuškova.

Iz politične stranke Pozitivna Slovenija so danes poleg Bratuškove izstopili tudi poslanke in poslanci Jani Möderndorfer, Jerko Čehovin, Maja Dimitrovski, Aljoša Jerič, Darko Jazbec, Saša Kos, Jožef Kunič, Mitja Meršol, Alenka Pavlič, Peter Vilfan in Jože Velikonja, pa tudi ministra Metod Dragonja in Roman Jakič ter državna sekretarja Jernej Pavlič in Matija Sevšek, so sporočili iz PS-ja. Že prej pa sta PS zapustila tudi državna sekretarka Tamara Vonta in poslanec Dragan Bosnić,dodajajo.

Poleg premierke je iz PS-ja izstopilo še 12 poslancev, dva ministra in trije državni sekretarji. Peter Vilfan pa je za MMC potrdil, da bodo ustanovili svojo skupino neodvisnih poslancev.

Kdaj bodo nove volitve?
Bratušek: Predčasne volitve v Sloveniji so dejstvo