Franc Žnidaršič upa, da bo osebje za novo poslansko skupino zagotovil DZ in ne bo treba na novo najemati kadrov. Foto: MMC RTV SLO
Franc Žnidaršič upa, da bo osebje za novo poslansko skupino zagotovil DZ in ne bo treba na novo najemati kadrov. Foto: MMC RTV SLO

Koalicijski sporazum jemljem veliko resneje od njegovih podpisnikov.

Vili Rezman

"Upamo da bo naš predlog za ustanovitev poslanske skupine (PS) ugodno sprejet. Do takrat bomo delovali le na osebni ravni, ko pa bo PS potrjen s strani predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, pa se bomo dogovorili tudi o vsebinskem sodelovanju," je na novinarski konferenci povedal Franc Žnidaršič. Dogovorili so se tudi o vodstvu PS-ja. Tako bo Žnidaršič njen predsednik, Andrej Magajna njen podpredsednik, Vili Rezman pa njen član.
Po njegovih besedah ima PS neprimerno boljše razmere za delo. Ne bo se jim treba ukvarjati z logistiko, temveč se bodo lahko bolj posvetili vsebinskim vprašanjem, je dejal Žnidaršič. Ob tem pričakuje, da jih bo vlada povabila na pogovore o prihodnjem sodelovanju. "Mi bomo pri tem zagotovo pogojevali podporo koaliciji z argumenti, ki jih bo ta dala, in uresničevanjem nekaterih zavez v pogodbi. Naša podpora vladi ni samoumevna," je še povedal Žnidaršič.
Na vprašanje, ali se bosta morala Rezman in Magajna ob tem včlaniti tudi v njegovo novo stranko DSDS, je Žnidaršič odgovoril, da to odločitev prepušča njima. Rezman je dodal, da ga sodelovanje v kateri izmed strank ne zanima, je pa pripravljen DSDS-u pomagati.
"Brez PS-ja hendikepirani"
Tudi član poslanske skupine Vili Rezman se strinja, da jim bo skupina olajšala delo, saj so "poslanci in poslanke brez nje hendikepirani". Rezman je dejal, da tudi če ne bodo formalno priznana skupina, "to ne spremeni dejstva, da skupaj sodelujemo". "Takšnih ljudi je v DZ-ju še nekaj. Mi si želimo, da bi bilo v našem sodelovanju čim več takšnih, ki bi razmišljali zunaj okvirja tega, kar je bilo v strankah in PS-ju dogovorjeno."
Poudaril je, da nimajo nekega programa, temveč prisegajo na usmeritev, ki je njim lastna. Magajna je ob tem na kratko predstavil še odločitev za ime poslanske skupine. Pojasnil je, da gre pri imenu Solidarnost za močno poudarjeno humanistično noto in za širši pomen, da tisti, ki imajo več, pomagajo tistim, ki imajo manj.
Poročali smo že, da sta Rezman in Žnidaršič pred meseci izstopila iz PS-ja DeSUS-a, Magajna pa je pred dnevi zapustil vrste poslanske skupine SD-ja.

Koalicijski sporazum jemljem veliko resneje od njegovih podpisnikov.

Vili Rezman