"V izbrano kakovost ne smemo sejati dvomov," je dejal nekdanji minister za kmetijstvo Dejan Židan. Foto: Reuters

Odbor DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je podprl predlog poslancev SDS-a, da Računsko sodišče preveri postopek javnega naročila za zasnovo in izvedbo nacionalne kampanje promocije lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov za obdobje 2016‒2019. Naročilo je bilo vredno 3,04 milijona evrov, na razpisu pa je bila izbrana agencija Futura, čeprav je ponudila najvišjo ceno.

Poleg tega se poslancem SDS zdi sporno tudi to, da so natančno višino razpoložljivih sredstev določili s pozneje podpisanimi aneksi. Vsi člani ocenjevalne komisije so bili po njihovem mnenju "bolj ali manj" povezani s tedanjim kmetijskim ministrom Židanom, izpostavljajo pa tudi, da ni merljivih učinkov promocije.

Židan podprl revidiranje kampanje

Odbor je razpravo o sporni kampanji začel že konec aprila in jo zdaj tudi končal. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je takrat vodil Dejan Židan, ki je že na aprilski seji in tudi tokrat podprl predlog za revidiranje postopka Računskega sodišča. "Če sta dvom in sum, naj se to razišče in odpravi," je poudaril in dodal, da "v izbrano kakovost ne smemo sejati dvomov."

Kampanjo sheme izbrane kakovosti je treba po njegovem mnenju promovirati, to je bila zahteva pridelovalcev in predelovalcev, na njih je odločitev, ali bodo v promociji sodelovali. Glede članov ocenjevalne komisije pa je pojasnil, da so te predlagali posamezni sektorji. Židan je zavrnil tudi očitek o sodelovanju stranke SD s Futuro. "Stranka, ki ji pripadam, ne sodeluje s to agencijo," je poudaril.

"Pri pregledu dogajanja ali izvedbe dejavnosti v preteklem obdobju sama bolj ali manj nimam nobenih pomislekov, da so bili ti postopki izvedeni strokovni in v skladu s tistim, kar zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov tudi opredeljuje oz. kaj je namen tovrstnih promocijskih dejavnosti," je dejala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, sicer iz kvote DeSUS-a.

Ministrica se do predvidevanj, da postopki niso bili vodeni korektno, ni želela izrekati. "Po pregledu strokovnega in vsebinskega dela ter finančnih delov, ki so meni dostopni, pa nobenih nepravilnosti v financiranju nisem zaznala," je pojasnila in dodala, da so bili postopki vodeni v skladu z zakonom po vseh tistih predvidenih stopnjah, ki jih zakon tudi predvideva, in da si bili izvedeni na način, kot so opredeljeni v zakonu.

Odbor je sicer poleg revizije Računskega sodišča pristojno ministrstvo pozval k pripravi poročila o stanju na področju pridelave in porabe mleka ter govejega in perutninskega mesa za leta 2016, 2017 in 2018. Na poslanskih klopeh ga pričakujejo v dveh mesecih.