DS je v letu 2010 posloval nepravilno. Foto: BoBo
DS je v letu 2010 posloval nepravilno. Foto: BoBo

RS DS-ju tako očita kršenje cele vrste predpisov. Med drugim ni izplačal tretje četrtine plačnih nesorazmerij, ni zagotovil enakopravne dostopnosti delovnih mest za vse zainteresirane kandidate, omogočal je opravljanje dela na domu, čeprav z internim pravilnikom ni imel urejene te možnosti, več javnim uslužbencem je neupravičeno povečal obseg letnega dopusta.

Predsednik DS-ja Blaž Kavčič, ki je prepričan, da bodo zadeve razčiščene, je za MMC dejal, da so te ugotovitve "posledica nerazčiščenosti vseh informacij in postavk."

Članom DS-ja so izplačevali sejnine, ne da bi za to obstajala podlaga v predpisih. "Zelo je izpostavljeno vprašanje sejnin, kjer mislimo da gre predvsem za metodološki in vsebinski problem. Te zadeve bodo strokovne službe DS-ja podrobno proučile in odgovorilo v zakonskem roku," je na očitek odgovoril Kavčič.

Nepravilnosti pa so se pojavljale tudi pri javnem naročanju. RS izpostavlja primer nakupov letalskih kart. Leta 2010 je DS za to porabil 33.477 evrov, a ni izvedel postopka oddaje javnega naročila. Pri tem je kršil Zakon o javnih financah in Zakon o javnem naročanju.

DS sicer na te očitke odgovarja, da je pred vsakim nakupom izvedel elektronsko povpraševanje pri treh ponudnikih in izmed njih izbral najugodnejšega. To je, kot zagotavljajo v DS-ju, v skladu s stališčem ministrstva za javno upravo, iz katerega izhaja, da pri posamičnih nakupih letalskih kart ne gre za drobljenje javnega naročila. Računsko sodišče kljub temu odgovoru vztraja, da je DS ravnal v neskladju s predpisi o javnem naročanju.

Zanimiva je pogodba o opravljanju prevoznih storitev, ki jo je DS sklenil z izvajalcem Janoš Podlipnik, Avtotaxi prevozništvo, s. p. V letu 2010 je DS izvajalcu za storitve plačal 11.528 evrov, ta pa je opravljal službene vožnje z avtomobilom, ki je last državnega sveta. Gre sicer za vozilo znamke BMW. Kavčiča smo prosili, naj odgovori tudi na ta očitek. "Kot predsednk DS-ja seveda ne bom na take posameze zadeve želel odgovarjati, preden naše strokovne službe pripravijo podrobno analizo in podrobne odgovore na vse pomisleke RS-ja. Prepričan sem, da bodo vsi odgovori kakovostni in zadovoljivi," je dejal Kavčič.

Kot ugotavlja RS, DS nima evidence opravljenih voženj s službenim vozilom, ki bi jih moral voditi v skladu s Pravilnikom o uporabi službenih avtomobilov Državnega sveta republike Slovenije. To pa onemogoča preverjanje upravičenosti vseh opravljenih voženj. DS prav tako nima mesečnih poročil o porabi goriva za službeni avtomobil. DS v zagovor sicer pravi, da nima službenega vozila in da bo potrebno evidenco in poročila pripravil, ko ju bo imel.

Kupovali so tudi obleke
DS je v letu 2010 sedmim javnim uslužbencem povrnil stroške za nakup službene obleke v skupnem znesku 3.585 evrov, čeprav, kot opozarja RS, te niso bile potrebne za delovanje in izvajanje nalog DS-ja. S tem je DS kršil Zakon o javnih financah, ki določa, da se proračunska sredstva uporabljajo za financiranje funkcij državnih organov, za izvajanje njihovih nalog in druge namene, opredeljene z ustavo in zakoni, ter v višini, ki je nujna za delovanje in izvajanje njihovih nalog.

S tem, ko je z odredbo o uporabi službene obleke določil pravico javnim uslužbencem do povračila stroškov nakupa službene obleke, jim je DS določil pravice, ki presegajo obseg pravic iz Zakona o javnih uslužbencih.

Kavčič meni, da očitki RS-ja ne bodo dodatno okrnili ugleda DS-ja. "Državni svet posluje že 20 let svojega obstoja gospodarno in skromno," zagotavlja njegov predsednik.

RS je od DS-ja zahteval predložitev odzivnega poročila, v katerem mora DS izkazati odpravo nepravilnosti pri izplačilu sejnin članom DS-ja. Računsko sodišče je prav tako DS-ju podalo priporočilo za izboljšanje poslovanja.