Radio Študent je edini medij, ki redno spremlja in poroča o dogajanju na sejah študentskega zbora ŠOU-a v Ljubljani. Seje so prenašali po videu in zvočnem prenosu v živo. Foto: Radio Študent/Marijo Zupanov
Radio Študent je edini medij, ki redno spremlja in poroča o dogajanju na sejah študentskega zbora ŠOU-a v Ljubljani. Seje so prenašali po videu in zvočnem prenosu v živo. Foto: Radio Študent/Marijo Zupanov

Na Radiu Študent prepoved snemanja razumejo kot grobo omejevanje novinarskega dela in javnosti, so zapisali v uradni izjavi, ki jo je na današnji novinarski konferenci prebral vodja službe za napovedovanje Radia Študent Lovrenc Škoda.

Poudarjajo, da so novinarji Radia Študent edini, ki redno spremljajo in poročajo o dogajanju na sejah študentskega zbora ŠOU-a v Ljubljani. Seje so zadnja tri leta v živo prenašali na Radiu Študent, o novih omejitvah pa so jih obvestili konec oktobra, ko so snemalni ekipi nekaj ur pred začetkom seje prepovedali video prenos.

Razlog prepovedi snemanja in prenosa sej je po besedah predstavnikov ŠOU-a varovanje osebnih podatkov nekaterih poslancev in poslank, ki naj bi umaknili soglasje za snemanje, so navedli za Radio Študent. "Novinarke in novinarji Radia Študent se s tem ne strinjamo," poudarjajo.

Dodajajo, da so poslance izvolili študentje, torej so predstavniki študentske javnosti in so javne osebe, njihove izjave pa so javne in se tičejo vseh študentov. "Če bi bili osebni podatki nenapovedano izpostavljeni, bi jih lahko namesto vnaprej prepovedanega celotnega prenosa sej pozneje izločili iz posnetka," so prepričani na Radiu Študent.

"ŠOU deluje v nasprotju s svojimi lastnimi akti"

Opozarjajo, da ŠOU deluje v nasprotju s svojimi lastnimi akti, saj v poslovniku študentskega zbora piše, da se seje lahko snemajo in objavljajo na spletu.

Sorodna novica Zakaj vodstvo ljubljanske študentske organizacije skriva podatke o poslovanju pred javnostjo?

Urednica univerzitetne redakcije Radia Študent Nika Gradišek je povedala, da je prenose sej gledalo več tisoč ljudi. Omejevanje pa, da se dogaja v času, ko ima ŠOU v svojem proračunu skoraj pet milijonov evrov in ko je Računsko sodišče v reviziji ugotovilo, da "v mnogih primerih ni transparenten".

Novinarka univerzitetne redakcije Radia Študent Urška Janžič pa je dodala, da so novinarsko delo omejevali tudi prej, in sicer so jih o sejah obvestili zadnji trenutek, spremenili lokacijo nekaj minut pred začetkom ali niso omogočili internetne povezave.

V ŠOU-u sicer seje snemajo in jih hranijo v arhivu, a jih Radiu Študent ne posredujejo. Na radiu so zato najprej zahtevali posnetke, ker jih niso prejeli, pa so se obrnili na informacijsko pooblaščenko. Ta je ŠOU dvakrat pozvala, naj posnetek pošljejo. Poslali so jih s pripisom, da jih Radio Študent ne sme javno objaviti, zato so se na to pritožili.

ŠOU: Zlonamerne poteze, katerih namen je blatenje

V ljubljanskem ŠOU-u so v odzivu na trditve Radia Študent zapisali, da "poteze Radia Študent v sodelovanju s posameznimi opozicijskimi poslanci Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani smatramo kot zlonamerne poteze, katerih primarni namen je blatenje dobrega imena naše skupne organizacije v luči priprav na študentske volitve, ki bodo potekale v nekaj mesecih in na katerih bodo verjetno privrženci Radia Študent v sodelovanju s privrženci stranke Levica kot že večkrat prej poskušali prevzeti predstavniške in vodilne položaje na ŠOU v Ljubljani".

Kot so potrdili, ŠOU sam "snema seje za namen izdelave zapisnika, posnetke pa hrani in zainteresirani javnosti ter medijem omogoči poslušanje". Ob tem pravijo, da so do zdaj vsem prosilcem zvočne posnetke sej že poslali, tako da jih lahko ti nemoteno poslušajo. Poleg tega so javno objavljeni tudi zapisniki sej študentskega zbora, iz katerih se lahko zainteresirani posamezniki seznanijo s potekom seje in sprejetimi odločitvami.

"Zunanji deležniki morajo skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) pridobiti soglasja vseh prisotnih v dvorani za zvočno in/ali videosnemanje seje, česar niso storili, zato jim snemanja seje nismo mogli omogočiti, saj bi v nasprotnem primeru prišlo do kršitve zakonodaje. Na navedeno dejstvo so nas v lanskem letu opozorili nekateri študentski poslanci, ki so izrecno nasprotovali tovrstnemu snemanju. Zaradi navedenega smo preverili prakso Informacijskega pooblaščenca, ki pritrjuje prej navedenemu," so še pojasnili in dodali, da je vse skupaj potrdilo tudi pravno mnenje, ki so ga pridobili.

Zatrdili so še, da niso omejevali javnosti dostopa do sej zbora in informacij o delovanju organizacije, "še več – javnost aktivno seznanjamo s svojim delovanjem preko družbenih omrežij in spletne strani".

DNS: Prepoved videoprenosa je nedopustna

"V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) že dlje časa z zaskrbljenostjo spremljamo oviranje Radia Študent pri poročanju o ŠOU-u v Ljubljani," je dejala Katarina Bulatović iz DNS-ja. V DNS-ju menijo, da je prepoved videoprenosa nedopustna, ne samo z vidika omejevanja novinarskega dela, ampak tudi z vidika občih principov delovanja predstavniških teles.

"Menimo, da bi morale vse javne institucije omogočiti poročanje medijev o njihovem delovanju, to bi moralo biti ne nazadnje tudi v njihovem interesu, saj s tem vzpostavljajo zaupanje v svoje delo. Še posebej sporno se nam zdi, da je ŠOU hkrati ustanoviteljica Radia Študent in tako onemogoča delo svojemu lastnemu zavodu," je opozorila Bulatović.

Glavna tajnica Sindikata novinarjev Slovenije Mojca Zabukovec pa je dejala, da kakršnega koli omejevanja ni mogoče razumeti drugače kot skrivanje ter odrivanje študentk in študentov ter druge zainteresirane javnosti od študentskih politik.