Uvodne besede je mogoče prebrati v sporočilu za javnost uprave in uredništva Zavoda Radia študent (RŠ), v katerem sta opozorila, da je novoizvoljeni študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) na nedavnem zasedanju odločal o proračunu za leto 2021, v katerem pa ni več postavke za sofinanciranje tega radia.

Fonoteka Radia Študent. Foto: BoBo
Fonoteka Radia Študent. Foto: BoBo

Že pred omenjenim zasedanjem, ki je bilo 30. decembra, je glede na zapisano v sporočilu za javnost študentski zbor ŠOU-a spremenil pravilnik o financiranju študentske organizacije, "v katerem po novem ni niti minimalnih odstotkov za financiranje iz koncesijske dajatve za delovanje članov družine ŠOU".

Sorodna novica Radio Študent ali pol stoletja proaktivne radioaktivnosti

Študentskemu kampusu zajeten kos pogače
Naprej lahko preberemo, da je osnutek proračuna ŠOU-a za leto 2021 vreden slabe tri milijone evrov, prvo branje v študentskem zboru pa je doživel torej tik pred novim letom. "Najbolj v nebo vpijoče nesorazmerje se poraja pri Študentskem kampusu, ki iz koncesijske dajatve v 2021 prejme 325.000 evrov," opozarjajo na RŠ-u. Ob tem so izrazili pomisleke, kakšno je bilo delovanje kampusa v času epidemije.

Radio je namreč v času epidemije deloval ves čas. "Ni odveč spomniti, da je RŠ-u med epidemijo ob intenzivnem prilagajanju na nove razmere uspelo zagotoviti izvedbo vseh tekočih projektov in celo okrepiti program, vključno s posebnimi medijskimi pokrivanji novega koronavirusa," so še zapisali. Kljub navedenemu pa je RŠ v letu 2020 v primerjavi s preostalimi člani družine ŠOU "povsem defavorizirano potegnil najkrajšo", na kar so opozarjali že sredi leta.

Sorodna novica Radiu Študent grozi kritično znižanje financiranja

Krnitev podpore skozi preteklo desetletje
Na RŠ-u pa ob tem izpostavljajo še, da sicer ustrezna finančna podpora radiu pada že skoraj desetletje. Leta 2012 naj bi prejeli 230.000 evrov, medtem ko so lani ‒ torej v času krize zaradi epidemije ‒ bili deležni zgolj podpore za redno delovanje, ki je znašala 120.000 evrov. Prepričani so, da so bila nesorazmerno nizka sredstva ŠOU-a, ki so jih prejemali še v letu 2020, "porabljena bolje kot milijoni za plače, sejnine in neobratujoče zavode ŠOU-a".

Od ŠOU-a zato zahtevajo, da jim "sorazmerno z znižanjem njihovega proračuna, za katerega sicer razumejo, da je okleščen zaradi posledic epidemije, v letu 2021 nameni vsaj 120.000 evrov". V nadaljevanju se na RŠ-u zavzemajo tudi "za ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU" in za "vključitev RŠ-a v vse pogovore o njegovi negotovi prihodnosti".

Radio Študent, ki neprekinjeno deluje vse od leta 1969, trenutno sestavlja več kot 200 mladih honorarnih sodelavk in sodelavcev, ki dnevno ustvarijo 17 ur živega programa.