Radonjić se poslavlja od sodniških vrst. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Radonjić se poslavlja od sodniških vrst. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Sodnik Zvjezdan Radonjić se je odzval na začasni suspenz, ki mu ga je izreklo vrhovno sodišče. Razlogi za suspenz so bili disciplinski postopki, ki zoper njega potekajo že tri leta.

Zadnji disciplinski postopek je bil proti njemu sprožen po tem, ko je v ponovljenem sojenju Milku Noviču v obrazložitvi – po oceni sodnega sveta brez podlage – navajal, da se ga je ves čas skušalo disciplinirati z namenom, da bi Noviča obsodil. In še, da takšnih pritiskov v svoji karieri ni doživel, ti pritiski pa da naj bi prihajali kar iz vrhov pravosodja.

Sorodna novica Sodniku Radonjiću izrečen suspenz

"Kar zadeva sojenja Novič, to je bil neki zadnji korak. Med nami trajajo nesporazumi, da tako rečem, že zelo dolgo. Predstava je, da morajo biti sodniki disciplinirani kot psi goniči, jaz imam drugačno predstavo," je povedal za TV Slovenija.

Kot so sporočili z vrhovnega sodišča, Radonjiću očitajo več težjih disciplinskih kršitev, "ob čemer je podpredsednik ocenil, da je sodnik obdolžen takšnih disciplinskih kršitev, ki glede na njihov značaj in težo narekujejo izrek začasne odstranitve iz službe, da se zagotovi nemoteno delovanje sodišča ter da se zavarujeta ugled sodniškega poklica in zaupanje javnosti v sodstvo".

Sorodna novica Milko Novič oproščen. Sodnik: Zadeva očitno seže v vrhove pravosodja.

"Najbolj pomembno je, da so tam navedli neke razloge, ki sploh niso v ozadju te zadeve, ampak preprosto bi morali reči, da jim pač že toliko grem na živce, da me je kaznovalno treba odstraniti in da se vse to konča," je izjavil Radonjić.

Zoper sodnika – ki se zdaj podaja v odvetniške vrste – je sicer vložena tudi ovadba zaradi suma krive ovadbe, potem ko je nekaterim drugim sodnikom na višjem sodišču očital podkupljivost. Radonjić vse očitke o krivi ovadbi zanika.

Radonjić se je odzval na suspenz