Sodnik Zvjezdan Radonjić je kršil sodniško etiko, je odločila komisija. Foto: BoBo
Sodnik Zvjezdan Radonjić je kršil sodniško etiko, je odločila komisija. Foto: BoBo

Komisija je soglasno presodila, da je zapis Zvjezdana Radonjića z naslovom O bednem filozofu: Ali je A. A. retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?, objavljen oktobra lani na spletnem portalu portalplus.si, kršitev člena kodeksa sodniške etike, ki govori o ugledu.

"Sodnik z osebnim zgledom varuje ugled sodstva in se pri vseh svojih dejavnostih izogiba neustreznemu ravnanju ali obnašanju," narekuje kodeks, ki ga je po mnenju komisije kršil Radonjić. Komisija je sprejela načelno mnenje, katerega obrazložitev bo objavila pozneje, mnenje komisije pa za sodnika nima konkretnejših posledic, saj ne gre za disciplinski postopek, poroča Dnevnik.

Člani komisije za etiko in integriteto pri Sodnem svetu:

Nina Betetto
Janja Roblek
Jernej Kovše
Janja Petrič
Branko Reisman

Radonjićev zapis je nastal po tistem, ko je filozof Boris Vezjak na svojih spletnih straneh problematiziral oddajo Televizije Slovenija Intervju, v kateri je sodnika gostil novinar Jože Možina. Vezjakov članek je bil kritičen tako do Radonjićevih izjav, še bolj pa do Radiotelevizije Slovenija, povzema časnik. Radonjića je etični komisiji po navedbah Dnevnika prijavil Vezjak.
Sodnik Radonjić je v ospredje pozornosti javnosti prišel, ko je prevzel novo sojenje Milku Noviču zaradi očitkov o umoru nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. V izreku sodbe je govoril o domnevnih pritiskih nanj. O tem je pozneje govoril in pisal še v nekaterih medijih.

To je sprožilo številne odzive. Zaradi njegovih izjav ob izreku sodbe Noviču je predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik disciplinskemu tožilcu pri Sodnem svetu predlagal uvedbo disciplinskega postopka. Sodni svet je ugotovil, da so Radonjićeve izjave brez podlage in posledica njegovega subjektivnega dojemanja. Oglasili so se tudi Radonjićevi kolegi sodniki in njegove trditve o pritiskih zanikali.

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so v odzivu na Radonjićeve izjave opozorili, da morajo biti sodniki pri svojih izjavah v javnosti zadržani in spodobni, zlasti v okoliščinah, ko bi bila lahko zaradi javnega izražanja vprašljiva nepristranskost sodstva.

Radonjićeve izjave ob izreku sodbe Noviču je že septembra lani obravnavala tudi komisija za etiko in integriteto Sodnega sveta in njegove izjave označila za neskladne s kodeksom sodniške etike.

Intervju Jožeta Možine z Zvjezdanom Radonjićem

Intervju je obravnavala Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski in o njem izdala mnenje.