Radovan Cerjak. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Cerjak. Foto: MMC RTV SLO

Vlada v imenovanje državnemu zboru predlaga odvetnika Radovana Cerjaka, ki pa po mnenju nekaterih opozicijskih poslancev ne izpolnjuje razpisnih pogojev in je tudi etično sporen. Vladi očitajo tudi netransparentnost postopka.

Odvetnik Cerjak ne izpolnjuje pogoja, po katerem mora imeti za opravljanje funkcije nadzora STA vsaj deset let delovnih ali pet let vodstvenih izkušenj. Prav tako ne ustreza etičnim merilom, opozarja poslanka Levice Violeta Tomić: "Javno izraža tudi nestrpne poglede do pravic manjšin, istospolno usmerjenih, do socialnih delavk. Je tudi odvetnik Nove24, v kateri velikokrat objavljajo njegova nestrpna stališča."

V opoziciji vladi očitajo tudi zavajanje pri postopku. Razpis za to mesto je bil namreč v Uradnem listu objavljen že oktobra lani, torej v času Šarčeve vlade. Kandidatka je bila že izbrana, vendar tedaj odločanja na vladi zaradi zamenjave vladne ekipe ni bilo. Bojana Muršič (SD) je dejala, da jo zanima, ali je bil ta postopek sploh zaključen. "Ali je vlada sprejela sklep, da se ponovi postopek? Ker to se mi res ne zdi korektno, kajti v enem letu od te zapolnitve četrtega kandidata bi morali biti postopki že zdavnaj izpeljani."

Maša Kociper iz SAB-a pa je opozorila: "Seveda ima nova vlada izmed nabora prijavljenih spet možnost izbrati tistega, ki njej ustreza. Ne more pa ustavljati postopkov, jih na novo začenjati zato, da nagovori svoje pristaše, da se prijavijo."

Na ministrstvu za kulturo pojasnjujejo, da je zdajšnja vlada morala izpeljati ponovni postopek, saj prejšnja vlada državnemu zboru v zakonskem roku ni poslala predloga kandidatov. Tudi koalicijske stranke glede Cerjaka in postopka njegovega imenovanja nimajo posebnih pripomb. V SMC-ju pričakujejo, da njegova zasebna stališča ne bodo vplivala na opravljanje funkcije nadzornika. V DeSUS-u za zdaj ne razkrivajo, kako bodo glasovali. V NSi-ju pa zadeve ne komentirajo.