Kritike vodstva stranke. Foto: BoBo/Borut Živulović
Kritike vodstva stranke. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na vprašanje, ali bi bila velika škoda za SMC, če bi ga zapustila podpredsednik stranke Zorčič in vodja poslanske skupine Sluga, je Počivalšek v današnji izjavi ob robu seje DZ-ja odgovoril: "Kaj bi bilo, če bi bilo, danes ne moremo govoriti. Jaz sem si, si prizadevam in si tudi bom, da bo v stranki ostal ves njen potencial."

Zorčič je sicer v nedeljo zvečer v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija ocenil, da SMC ne igra vloge, za katero so se dogovorili ob vstopu v koalicijo. Kot je dejal, bo verjetno tudi sam moral narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki.

Sorodna novica Zorčič: Verjetno bom moral tudi sam narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki

"Imeli smo kar nekaj poglobljenih diskusij in jih bomo imeli še nekaj. Dejstvo je, da kot liberalci in tudi v konkretnem primeru nimamo o vseh zadevah istih stališč, ampak na koncu se poenotimo," je na Zorčičeva stališča danes odgovoril Počivalšek. Po njegovih navedbah so že dokazali, da znajo strniti vrste in zgodbo uspešno peljati naprej.

Izognil se je tudi neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali sta Sluga in Zorčič trdno v poslanski skupini SMC-ja ali z eno nogo že drugje. "Vse zadeve, ki nas delijo, bomo prediskutirali. Na koncu se bomo skupaj odločili, kako bomo šli dalje," je dejal.

Že dalj časa se sicer ugiba, da si želi Počivalšek zamenjave vodstva v poslanski skupini. Danes je glede tega dejal, da bodo za to, kako bo stranka delovala v prihodnje, našli rešitev. Na to temo po njegovih navedbah potekajo pogovori organov stranke.

Napovedal je še, da bodo poslanci SMC-ja proti interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija, o kateri bo DZ razpravljal v sredo. Spomnil je, da so del koalicije. Ali bodo poslanci stranke o tem enotni, pa bodo po Počivalškovih besedah videli.

Napeto med Janjo Sluga in Janezom Janšo

Glede Janševega odgovora

Obenem ni bil konkreten niti v komentarju današnjega odgovora premierja Janeza Janše na poslansko vprašanje Janje Sluga, ko je ta ocenila, da bi bili protikoronski ukrepi učinkovitejši, če bi jih znali predstavniki vlade ustrezneje komunicirati.

Janša ji je namreč odgovoril, da "je malo mimo poslušati nasvete" o komuniciranju od vodje poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo.

"SMC je stranka centra, trudimo se biti povezovalni. Imamo veliko moč, ki jo bomo realizirali tudi na naslednjih volitvah," je dejal prvak SMC-ja. Dodal je, da imajo pa veliko "prišepetovalcev, ki pač vedo, v katero smer bi morali iti".

Glede povezovanja s konkretnimi strankami, denimo z novo stranko Naša dežela, pa ni želel špekulirati.

Nova skupina nepovezanih poslancev?

Na četrtkovem nadaljevanju sveta SMC-ja bi se sicer lahko dokončno razčistila nekatera razmerja znotraj stranke – neuradno krožijo tudi govorice o tem, da bi Zorčič, Sluga in Jurij Lep, ki je prejšnji teden izstopil iz poslanske skupine DeSUS-a, ustanovili novo poslansko skupino nepovezanih poslancev, je za Dnevnik TV Slovenija poročal Gregor Drnovšek.

Pogovor s Tanjo Starič o dogajanju v stranki SMC