Rajko Knez bo mandat predsednika ustavnega sodišča nastopil 19. decembra letos. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Rajko Knez bo mandat predsednika ustavnega sodišča nastopil 19. decembra letos. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Novoizvoljeni predsednik ustavnega sodišča je funkcijo ustavnega sodnika nastopil aprila lani. Pred izvolitvijo je bil redni profesor na pravni fakulteti v Mariboru, član meddržavnega sodišča v Haagu in tudi arbiter stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Predsednika ustavnega sodišča izvolijo ustavni sodniki izmed sebe s tajnim glasovanjem za dobo treh let. Ustavno sodišče sicer sestavlja devet sodnic oziroma sodnikov, ki jih na predlog predsednika republike izvoli državni zbor. Ustavni sodniki so izvoljeni za dobo devetih let in ne morejo dvakrat opravljati svoje funkcije, pojasnjujejo na spletni strani ustavnega sodišča.

Glede na to, da se Jadranki Sovdat decembra izteče mandat ustavne sodnice, potekajo postopki za imenovanje novega ustavnega sodnika. Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za predlog kandidatur so se prijavili Andraž Teršek, Saša Sever in Boštjan Pintar, Sever pa je prijavo že umaknil. Pahor bo v torek začel posvetovanja s poslanskimi skupinami glede kandidature, ki jo bo poslal državnemu zboru v odločanje.

Sovdatova pa je trenutno med prijavljenimi kandidati za naslednjega varuha človekovih pravic.