Bodo revije Lady, Jana, Stop, Obrazi, Smrklja, Kih, Naša žena prihodnji teden sploh prišle na police? Foto: MMC RTV SLO
Bodo revije Lady, Jana, Stop, Obrazi, Smrklja, Kih, Naša žena prihodnji teden sploh prišle na police? Foto: MMC RTV SLO
Do kdaj bomo še brali Lady, Jano, Stop?

Zaradi pomanjkanja sredstev za plačilo obveznosti je v četrtek račun Monere prva zablokirala Nova Ljubljanska banka (NLB), za isti korak pa se je nato odločila tudi Abanka Vipa, je poročal časnik Dnevnik.

Družba Delo Revije ima, kot je znano, vse bančne račune blokirane že od konca junija. V težavah se je znašla, ko je Raščan po končanem prevzemu nanjo prenesel za več kot 30 milijonov evrov posojil, ki so močno obremenila njeno poslovanje. Delo Revije morajo namreč zaradi tega praktično ves denarni tok namenjati za plačilo obresti.

Raščan bi moral skladno z odločitvijo na majski skupščini že pred tedni vplačati za tri milijone evrov dokapitalizacijskih delnic, a tega po podatkih Centralne klirinško-depotne družbe KDD še ni storil.

Zaposleni banko prosijo za pomoč
Razmere so nevzdržne, je v ponedeljek v javnem pismu predsedniku uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Matjažu Kovačiču zapisal kolektiv Dela Revij in ga pozval, naj banka kot največja upnica Dela Revij v 48 urah skliče sestanek in predstavi konkretne rešitve.

Kot v pismu v imenu kolektiva navaja predsednica sveta delavcev Jelka Sežun, čez teden ali dva njihove revije, čeprav redno zaposleni in honorarni sodelavci že mesece delajo brezplačno, saj njihovi honorarji in socialni prispevki niso poravnani, zagotovo ne bodo več izhajale. Ob tem je Kovačiča spomnila, da kljub zagotovilom, danim na sestanku pred skoraj mesecem dni, niso ukrenili ničesar, "da bi kot glavni upnik končali agonijo Dela Revij, stanje pa se iz dneva v dan slabša in je dejansko postalo že nevzdržno".

NKBM "razume stisko zaposlenih"
V banki so se na ta poziv odzvali zadržano. "V NKBM-ju razumemo stisko zaposlenih v družbi Delo Revije, a žal nimamo formalne možnosti poseči v aktivno upravljanje družbe. Si pa vsekakor želimo poiskati rešitev, ki bo v interesu tako banke kot podjetja, ne nazadnje pa tudi zaposlenih," so pojasnili v banki. Drugih podrobnosti niso želeli izdati, "ker bi javno komentiranje lahko ogrozilo postopek iskanja potencialnih rešitev".

Do kdaj bomo še brali Lady, Jano, Stop?