Fotografija je simbolična. Kosilo Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Kosilo Foto: Reuters
Sorodna novica Inštitut 8. marec želi s spremembo zakonodaje zagotoviti brezplačna kosila v osnovnih šolah

Brezplačna šolska kosila so populističen ukrep, ki ni pravičen, meni ravnatelj Osnovne šole Janka Modra in predsednik Združenja ravnateljev osnovnih šol Gregor Pečan. Spomnil je, da smo podoben ukrep za brezplačne obroke imeli že pred desetimi leti: "Takrat se je izkazalo, da ogromno šol niti nima možnosti priprave, da so jedilnice premajhne, da je ogromno hrane ostalo v smeteh."

Ravnatelj Osnovne šole Škofljica Roman Brunšek meni, da bi morali biti do šolskega kosila upravičeni vsi otroci. Je pa proti temu, da se tak ukrep uvede pavšalno. Spremeniti bi morali merila za dostop do subvencioniranega kosila: "Da se pri tem ne upoštevajo samo določeni kriteriji, ki jih lahko dosežejo res ljudje, ki so brez zaposlitve, ki so samohranilci in tako dalje, ki so absolutno v tem cenzusu in morajo dobiti povračilo. Ampak da bi se razmišljalo tudi o tistih skupinah ljudi, ki imajo neki osebni dohodek, vendar je tako minimalen, da preprosto do te subvencije v tem času niso prišli."

Sorodna novica Težave šolstva: pomanjkanje kadrov, zastoj razvoja in prevelik naval na šole v velikih mestih

Šole imajo veliko možnosti subvencioniranja tako prehrane kot tudi drugih dejavnosti. Starše, ki subvencijo potrebujejo, je treba le spodbuditi, da zanjo zaprosijo, poudarja Pečan: "Jaz lahko mirno povem, da je na moji šoli kar nekaj otrok, za katere vemo, da nimajo in kosijo na šoli. Ne da bi mi to kamor koli vpisovali v kakšne sezname."

Mojca Kirbiš, ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča v Limbušu, pa si želi, da bi šole dobile več denarja za druge dejavnosti: "Namenski dnevi. Želela bi si večkrat odpeljati otroke iz šole na gledališke predstave, pokriti stroške vstopnic, torej, razširiti to polje, za katero nimamo posebnih sredstev za socialno bolj ogrožene. "

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport predlog uvedbe brezplačnih kosil za vse učence še preučujejo.