61 odstotkov vprašanih je v zadnjem letu pod vplivom mamil sedla za volan, je pokazala raziskava. Foto: Pixabay
61 odstotkov vprašanih je v zadnjem letu pod vplivom mamil sedla za volan, je pokazala raziskava. Foto: Pixabay

Agencija je v anketi o uporabi mamil, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo motornega vozila ugotovila, da je več kot četrtina vprašanih v zadnjem letu že uživala mamila.

Več kot tretjina uživalcev mamil, to je 34 odstotkov, je mamila uživala vsaj enkrat na leto. Po navedbah direktorice agencije Simone Felser je šokantno, da več kot četrtina vprašanih uživalcev mamil, to je 27 odstotkov, mamila uživa vsaj enkrat na teden.

Skoraj polovica vprašanih uživalcev mamil je ob vožnji po užitju mamil pila tudi alkohol, še bolj alarmantno pa je po navedbah direktorice to, da je več kot 40 odstotkov vprašanih uživalcev mamil vozilo vsaj enega sopotnika. V 91 odstotkih primerov je vsaj eden od sopotnikov vedel, da je voznik pod vplivom mamil. "Nesprejemljivo je, da praktično noben sopotnik zaradi tega ni bil zaskrbljen," je poudarila direktorica.

Uživanje mamil med drugim vpliva na zbranost, spremembe čustvenega stanja, reakcijski čas voznika, zmožnost presoje o varnostni razdalji in hitrosti nasproti vozečega se vozila, so opozorili. "Nikakor ne smemo pozabiti, kako negativno mamila vplivajo na vožnjo," je poudarila direktorica Felser.

Poostren nadzor nad alkoholom in mamili za volanom
Novinarska konferenca AVP-ja. Foto: BoBo/Jakob Pintar
Novinarska konferenca AVP-ja. Foto: BoBo/Jakob Pintar

Potrebnih bo več policijskih nadzorov

Na agenciji so med ključnimi ukrepi poudarili več policijskih nadzorov, izboljšanje ozaveščanja o vplivu mamil in psihoaktivnih snovi ter povečanje dostopnosti programov za zdravljenje odvisnosti. "Ne ogrožajte svojega zdravja in ne uživajte prepovedanih mamil. Če ste vzeli mamilo, nikoli ne sedite za volan. Prav tako se nikoli ne usedite v vozilo, kjer je voznik pod vplivom mamil, in poskrbite, da tudi vaši prijatelji ne vozijo, če so vzeli mamilo," je dejala Felser.

Robert Vehovec iz sektorja prometne policije uprave uniformirane policije pri generalni policijski upravi je na novinarski konferenci opozoril, da je neustrezno psihofizično stanje še vedno najpomembnejši posredni dejavnik za prometne nesreče. Navedel je, da je že zadnjih nekaj let skoraj deset odstotkov prometnih nesreč povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola.

"Mamila vplivajo, da vozniki slabo zaznavajo okolico in lahko slabo reagirajo," je dejal Vehovec.
Agencija za varnost prometa je spletno anketo izvedla maja in junija na vzorcu 3301 posameznika v okviru prve nacionalne preventivne akcije "Droge". Policija bo v okviru te do konca junija izvajala poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki in vozniki pod vplivom prepovedanih mamil. Prisotnost mamil v telesu bodo pri voznikih ugotavljali tudi s pomočjo tisoč dodatnih hitrih testov, ki so jim jih na agenciji predali na novinarski konferenci.

Lani je bilo po podatkih agencije 92 prometnih nesreč pod vplivom prepovedanih mamil ali drugih psihoaktivnih snovi. Umrli so trije udeleženci, 44 prometnih nesreč pa je bilo s hudo telesno poškodbo. Policisti so odredili 1505 strokovnih pregledov na mamila, od tega je bilo 264 pozitivnih, 812 odklonjenih in 276 negativnih.

V zadnjem letu je kar 61 % voznikov po zaužitju droge sedlo za volan
Mamila v prometu