Stranke so v oceni predloga bolj kot ne zadržane. Foto: MMC RTV SLO
Stranke so v oceni predloga bolj kot ne zadržane. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Tudi Gregor Golobič je razkril vse premoženje, pravijo v Zaresu. Foto: MMC RTV SLO

Pri tem opozarjajo, da je ključno, da je 40. člen, ki odloča o tem, v skladu z odločbo javnega sodišča in da je torej javno le premoženje, ki ga funkcionarji pridobijo med opravljanjem funkcije. Če bi kdo zahteval, da je treba prijaviti celotno premoženje, bi bilo to protiustavno, so nam dejali. Sicer pa sami tudi glede razkritja celotnega premoženja nimajo težav oziroma menijo, da je to posmeznikova osebna odločitev. To je storil tudi Gregor Golobič, dodajajo.

SNS: Predlog privilegira nekdanje funkcionarje
Izrazito nestrinjanje s predlogom je sicer izrazil le SNS. Kot meni prvak stranke Zmago Jelinčič, zakonsko določilo privilegira določen sloj, namreč nekdanje funkcionarje, ki so preskočili v vlogo lobistov in jim prihodkov ter premoženja ne bo treba razkriti. Stranka zato zakona v tej obliki ne bo podprla.

Kot opozarja SD, diskusije in koalicijska usklajevanja o zakonu še potekajo, zato bi bilo v tej fazi nesmiselno dajati dokončna mnenja o posameznih členih. "V PS SD pa si prizadevamo, da bo zakon kar se da najbolje pripravljen in da bodo njegove rešitve v javni sektor prinesle večjo preglednost in učinkovitost," dodajajo.

Iz LDS-a so sporočili, da bodo omenjeni člen zakona podprli in nanj nimajo pripomb. Z njim se strinjajo tudi v SLS-u, kjer pa dodajajo, da glede podpore celotnemu predlogu zakona oziroma o morebitnih amandmajih odločitve še niso sprejeli.

SDS: Na to idejo prišel že Janša
V SDS-u pa poudarjajo, da je mogoče, da bo zakon v parlamentarno proceduro prišel v drugačni obliki od te, ki jo ima v osnutku. Opozarjajo tudi, da so v mandatu Janeza Janše predsednik vlade in ministri podpisali etični kodeks, ki je prispeval k transparentnosti delovanja javnih funkcionarjev. Pri tem obžalujejo, da se za kaj podobnega ni odločila tudi zdajšnja vlada. "Vlada Janeza Janše je tudi pripravila zakon, ki bi uzakonil javnost premoženja vseh nosilcev javnih funkcij. Državni zbor RS ga je tudi sprejel, vendar je Ustavno sodišče RS na pobudo poslancev SD-ja o tej določbi odločalo in jo spoznalo za protiustavno," dodajajo v odgovoru.

Odgovore Desusa še pričakujemo.

Lan Dečman
Erna Strniša