V Lidlu se otepajo očitkov o mobingu.
V Lidlu se otepajo očitkov o mobingu. "Očitke o poniževalnem ravnanju s sodelavkami, ki naj bi se pojavljalo v tujini, in s katerimi smo se srečali že ob samem vstopu na slovenski trg, sedaj že pred petimi leti, in spremljajo praktično vsako Lidlovo uspešno otvoritev v posameznih državah, ne moremo resno komentirati," so sporočili. Foto: EPA

Ob včerajšnji vesti o izgubi enega najtesnejših sodelavcev, ki se je po večmesečni hudi bolezni ponovno vračal v delovno okolje podjetja, v katerem je zapustil neizbrisen pečat poštenega in izredno požrtvovalnega člana vodstva, celoten kolektiv družbe Lidl d.o.o. k.d. preveva izjemna žalost in bolečina.

Lidl

Po besedah Vesne Stojanovič, predsednice Sindikata delavcev trgovine Slovenije, so prejeli več neuradnih prijav kršitev delovne zakonodaje. Predvsem gre za kršenje 40-urnega delovnega tedna, dobili pa so tudi prijave o mobingu oz. šikaniranju zaposlenih. Ker gre za neuradne informacije, sindikata v Lidlu namreč nimajo, tudi evidence o prijavah nimajo.

Vendar pa so se odločili, da bodo izvedli preiskavo razmer pri trgovcih po Sloveniji, pri čemer bodo še posebej pozorni na tuje trgovske verige, saj delavci v njih nimajo organiziranih sindikatov. Pri tem je dodala, da so še pred prihodom Lidla v Slovenijo dobili opozorila hrvaških kolegov, ki so poročali o podobnih primerih izčrpanih delavcev.

Lidl: Preverijo nas lahko inšpektorji
V Lidlu so za MMC te očitke zavrnili. Pravijo, da njihovi zaposleni delovni čas elektronsko evidentirajo, vsaka minuta zunaj planiranega delovnega časa pa je izplačana po tarifi nadurne ure, torej s 30-odstotnim dodatkom. Tisti, ki imajo sklenjene individualne pogodbe in zasedajo menedžerske položaje, pa si delovni čas odrejajo samostojno in v skladu s potrebami delovnega mesta.

"Razlogi za takšne izjave predstavnika sindikata trgovine nam niso poznani, zakonitost poslovanja družbe in skladnost z veljavnimi predpisi na delovnopravnem področju pa lahko kadar koli preverijo tudi pristojni inšpekcijski organi," zatrjujejo. Po njihovih besedah je svetovalka za kadrovske in socialne zadeve kot zaupnica vsem zaposlenim in jim je na voljo tudi v primeru kakršnih koli dvomov o upoštevanju načel pravičnosti in medsebojnem spoštovanju. Pritožbe lahko podajo tudi prek telefonske linije kadrovskega oddelka, kjer lahko vzpostavijo stik anonimno, ali jih v pisni obliki oddajo v ta namen postavljene nabiralnike.

Če ni uradno, veliko ne morejo storiti
Na vprašanje, zakaj so se v sindikatu odločili šele zdaj izvajati raziskavo razmer, Stojanovičeva odgovarja, da so se z novim vodstvom spremenile tudi prednostne naloge sindikata in hkrati pojasnila, da zgolj na podlagi neuradnih informacij ne morejo kar vdreti v trgovine.

Se je ubil zaradi razmer na delovnem mestu?
Govorice o slabih razmerah v Lidlu je namreč sprožila današnja smrt delavca omenjenega trgovca. Po poročanju nekaterih elektronskih medijev naj bi storil samomor, za kar naj bi bile vzrok slabe razmere na delovnem mestu.

V družbi so te informacije zanikali, rekoč, da se je zaposleni na delovno mesto vrnil po večmesečni hudi bolezni in zaradi dobrih delovnih rezultatov prevzel delovno mesto izvršnega direktorja prodaje. "Kakršni koli očitki v zvezi z izvajanjem mobinga v družbi Lidl d.o.o. k.d. so neresnični, s pokojnim sodelavcem smo bili v skladu z njegovimi željami ves čas njegove bolezni tudi v rednih stikih. V tem času smo se skupaj in v skladu z nasveti njegovega zdravnika pripravljali na njegov ponovni pričetek dela in mu na njegovo željo ponudili tudi delovno mesto na področju pridobivanja nepremičnin," so zapisali.

Ob včerajšnji vesti o izgubi enega najtesnejših sodelavcev, ki se je po večmesečni hudi bolezni ponovno vračal v delovno okolje podjetja, v katerem je zapustil neizbrisen pečat poštenega in izredno požrtvovalnega člana vodstva, celoten kolektiv družbe Lidl d.o.o. k.d. preveva izjemna žalost in bolečina.

Lidl