Sestanek na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je sledil četrtkovi predstavitvi zahtev iniciative za reševanje težav študentov, ki se nanašajo na študijsko, bivanjsko in ekonomsko problematiko. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Sestanek na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je sledil četrtkovi predstavitvi zahtev iniciative za reševanje težav študentov, ki se nanašajo na študijsko, bivanjsko in ekonomsko problematiko. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

"Na tem sestanku smo dobili tudi občutek, da je bil sestanek namenjen samo temu, da na neki način lahko rečejo, da komunicirajo s študenti. V bistvu takšni sestanki nimajo nobenega učinka," je po sestanku v izjavi za javnost dejal eden od predstavnikov iniciative Študenti še obstajamo Matej Zupanc.

Pristojni po navedbah Zupanca namreč niso podali jasnih odgovorov na njihove zahteve, med drugim tudi na to, da bi ob morebitnem ponovnem zaostrovanju epidemiološke slike hibridni študij potekal tudi v črni fazi. Predstavnike iniciative je med drugim zmotila tudi odsotnost v. d. direktorata za visoko šolstvo Franca Janžekoviča, saj je bilo dogovorjeno, da se bo sestanka udeležil tudi on.

Poleg možnosti dodatnega leta študija za tiste, ki jim zaradi epidemije in študija na daljavo ni uspelo izpolniti vseh obveznosti, so predstavniki iniciative z državnim sekretarjem Mitjem Slavincem in drugimi predstavniki ministrstva za šolstvo govorili tudi o bivanjski in ekonomski problematiki. Izrazili so tudi zahtevo, da študentski domovi v prihodnje ostanejo odprti vse leto ne glede na epidemiološke razmere.

"Svoje zahteve smo predstavili, nismo pa dobili nobenih konkretnih odgovorov, kaj se da narediti, kakšne so tehnične in medresorske možnosti ministrstva, kako komunicira z drugimi organi. Razen praznih obljub," je dodal Luka Stegne. "Mi smo veliko govorili o svojih zahtevah, oni so govorili o svojih željah," je o sestanku povedala Tesa Brlek Čufar.

Ministrstvo meni, da bi študenti izkoriščali možnost dodatnega leta

Jasno pa je, da ne bo zagotovljenega dodatnega študijskega leta. "Po besedah ministrstva naj bi prišlo zgolj do izkoriščanja," je odziv predstavnikov ministrstva na eno od glavnih zahtev iniciative pojasnila Lara Jana Gabrijel. Bo pa ministrstvo podalo jasne smernice univerzam pri omogočanju podaljševanja statusa posameznim študentom.

Sestanek na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je sicer sledil četrtkovi predstavitvi zahtev iniciative za reševanje težav študentov, ki se nanašajo na študijsko, bivanjsko in ekonomsko problematiko.

Na ministrstvu so v četrtek ob predstavljenih zahtevah iniciative Študenti še obstajamo zagotovili, da s predstavniki mladih in študentov ves čas sodelujejo. Hkrati so napovedali tudi pripravo nacionalnega programa za mladino, ki bo podlaga za ukrepe za pomoč mladim in študentom.

Študentje želijo dodatno leto študija