Marijan Hrvatin je bil obsojen na štiri mesece zaporne kazni. Foto: MMC RTV SLO
Marijan Hrvatin je bil obsojen na štiri mesece zaporne kazni. Foto: MMC RTV SLO
Bo Hrvatin postal direktor pomorske uprave?

Za položaj direktorja uprave za pomorstvo bi sodeč po številu prijav v prihodnjih dneh morala potekati vroča tekma. Med prijavljenimi sta direktor direktorata za pomorstvo Janez Požar in ena izmed uslužbenk uprave za pomorstvo, prijavil se je tudi zdajšnji vršilec dolžnosti direktorja Marijan Hrvatin. "Sem se prijavil, kaj drugega pa ne bi komentiral," je povedal za TV Dnevnik.

In prav njemu je, kot kaže, stolček že vnaprej dodeljen. Spomnimo, Hrvatin - sicer tudi predsednik koprskega odbora SDS-a - je bil spomladi obsojen na štirimesečno pogojno kazen, ker je kot vzdrževalec s plačilno kartico uprave za pomorstvo točil gorivo v zasebni avtomobil.

Mesec dni po obsodbi ga je vlada brez zadržkov imenovala za v. d. direktorja, na široko pa mu odpirajo vrata tudi zdajšnji razpisni pogoji. Da bo Hrvatinu, prvaku koprskega SDS-a, pot na položaj direktorja utrla prava knjižica, ne dvomi nihče več. "Pri nas je dovolj, da si član ta prave stranke," je ocenil Loredano Cetin, predsednik sindikata Kapitanije Slovenije.

Brezmadežen kandidat
Kaj piše v razpisnih pogojih, ki se nanašajo na nekaznovanost? Hrvatin, ki je, povedano poenostavljeno, goljufal ustanovo, ki jo vodi, ni bil še pravnomočno obsojen in ni bil pogojno obsojen na kazen, daljšo od šestih mesecev. Tako rekoč brezmadežen, idealen kandidat. Ob besedni zvezi, da zoper njega ni bila vložena pravnomočna obtožnica, pa se nasmihajo še pravniški vajenci.
"Kar se tiče moralne oporečnosti, je to zelo dvomljivo. So razni pritiski na sindikat, ljudje se bojijo, tudi jaz," je še povedal Cetin.
Črn madež Hrvatinovega življenja pa ni samo bencinska eskapada, je tudi ljubitelj strelnega orožja. V 90. letih se je pred gostilno v Pobegih nad Koprom sprl z nekim Italijanom iz skupine gostov.
To ga je tako iztirilo, da je odšel domov po pištolo. Ob vrnitvi naj bi skupina že odšla, Hrvatin pa naj bi računal, da jih bo našel v le nekaj metrov oddaljenem bifeju, ki zdaj ne obratuje več. Izstrelil je nekaj nabojev, ki pa so se zarili v strop in ni bil nihče poškodovan. "Kaj ste spremljali tudi, kakšne igračke sem imel, ko sem bil star pet let," je bil njegov edini komentar dogajanja.
Po vsem tem bi se po mnenju nekaterih za direktorski stolček težko našel manj primeren kandidat.

Bo Hrvatin postal direktor pomorske uprave?