Hrvatin se je zaman izgovarjal, da je šlo pri plačilu za kompenzacijo. Foto: MMC RTV SLO
Hrvatin se je zaman izgovarjal, da je šlo pri plačilu za kompenzacijo. Foto: MMC RTV SLO

Vlada je namreč na včerajšnji seji za vršilca dolžnosti direktorja uprave za pomorstvo imenovala Marjana Hrvatina. Da gre za politično kadrovanje - poleg tega da je Hrvatin predsednik koprskega SDS-a - dokazuje tudi to, da je bil na položaj direktorja imenovan, čeprav je bil pred kratkim na koprskem okrožnem sodišču obsojen - sodba še ni pravnomočna - na štiri mesece pogojne kazni, ker je kot uslužbenec uprave za pomorstvo s službeno kartico točil gorivo v zasebni avtomobil.
Ujele so ga nadzorne kamere bencinskega servisa, med sodnim procesom pa je neuspešno dokazoval, da je šlo za kompenzacijo. Ob odkritju zlorabe so ga odpustili, da je bila izredna odpoved službe upravičena, je razsodilo tudi delovno sodišče.
Sprenevedanja in tišina
Hrvatin bo na upravi nasledil Davorina Fantolina, ki se mu konec maja izteče mandat in odhaja v pokoj. Klicaj si poleg vlade zasluži tudi Hrvatin, ki se je še pred nekaj dnevi sprenevedal, da sploh ni kandidat za direktorja, taki pa so bili tudi odgovori iz kabineta ministra Zvonka Černača.
Ko je pred mesecem dni zaokrožila vest o vrnitvi Hrvatina na upravo, so nam na naša vprašanja odgovarjali, da v igri nimajo še nobenih imen in da bodo, ko Fantolinu poteče mandat, novega direktorja iskali z javnim razpisom. Na vprašanje, ali bi bilo mogoče, da bi v upravo za pomorstvo imenovali osebo s sodnim dosjejem, takrat niso odgovorili.

Zdaj pa so si, kot kaže, premislili. Po Hrvatinovem imenovanju so namreč dejali, da se jim to ne zdi sporno. Zoper Hrvatina poteka še odškodninska pravda, zato bo nadvse zanimivo videti, kako bo šel skozi natečajno komisijo, kjer je treba predložiti potrdilo o nekaznovanosti in o tem, da ni v nobenem kazenskem postopku.
Ministrstvo: Ni zadržkov glede imenovanja
Z ministrstva za infrastrukturo in prostor so poslali odgovor, kjer pravijo, da ni nikakršnih zadržkov pri Hrvatinovem imenovanju. Fantulin se je namreč odpovedal funkciji v. d. direktorja, glede na izkušnje pa se je kot najustreznejši kandidat pokazal prav Hrvatin. Ker postopek zoper njega še ni pravnomočen, zadržkov ni.
"Če bo pravnomočna odločitev sodišča taka, da zaradi nje g. Hrvatin ne bo izpolnjeval pogojev za zasedbo delovnega mesta vršilca dolžnosti direktorja za pomorstvo, bo s te funkcije razrešen," so še zapisali.