Bojan Nastav. Foto: Televizija Slovenija
Bojan Nastav. Foto: Televizija Slovenija

Za tožbo se je Bojan Nastav odločil po javni objavi nekaterih pravnih mnenj, "predvsem pa zato, da bo enkrat za vselej jasno, ali lahko vlada odstavlja direktorja Sursa brez upoštevanja zakona o državni statistiki", poroča časopis Dnevnik.

Sorodna novica Predčasna zamenjava direktorja Sursa prvič v zgodovini Slovenije

Želi si, da bi to dilemo razrešili za v prihodnje, pri tem pa bo vztrajal do ustavnega sodišča, če bo treba.

Vlada je konec maja Nastava razrešila z mesta generalnega direktorja Sursa in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 22. novembra.

Sorodna novica Statistični svet želi ustavno presojo

Statistični svet Republike Slovenije, ki je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike, je na začetku junija dal pobudo za ustavno presojo Nastavove razrešitve. Pravno mnenje, ki so ga pridobili, po njihovih navedbah kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon.

Sorodna novica Janša komisarju Gentiloniju: Upam, da zadnjič igrate politično igro za slovensko levico

K pojasnilom glede menjave generalnega direktorja Sursa je pozval tudi evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Premier Janez Janša je glede Nastavove razrešitve za TV Slovenija konec maja dejal, da je bila ta potrebna "zaradi odzivnosti". "Gre za to, da ta organ deluje strokovno, da je odziven, da se lahko zanesemo na to, da če bomo jutri potrebovali podatke, jih bomo dobili," je pojasnil.