Bojan Nastav. Foto: Televizija Slovenija
Bojan Nastav. Foto: Televizija Slovenija

Medtem ko se vlada sklicuje na zakon o javnih uslužbencih (83. člen), po katerem lahko direktorja brez obrazložitve razreši v letu dni od nastopa mandata, pa statistični svet meni, da bi ga lahko razrešila le po zakonu o državni statistiki (10. člen) – in to le iz krivdnih razlogov in z obrazložitvijo.

Sicer naj bi bil pravi razlog za razrešitev Bojana Nastava – kot je v pogovoru na naši televiziji potrdil tudi predsednik vlade Janez Janša – njegova premajhna odzivnost pri zagotavljanju podatkov Lahovnikovi posvetovalni skupini.

Nastav očitke o neodzivnosti zavrača in nasprotno trdi, da je Statistični urad Republike Slovenije ves čas epidemije deloval proaktivno. Tudi s posvetovalno skupino ekonomista Mateja Lahovnika, ki se je nanje obrnila na začetku aprila, so se takoj začeli dogovarjati o dostopu do podatkov v varni sobi, ki je od 1. junija znova odprta. "Zahtevali niso ničesar, smo pa res bili z njimi na zvezi in jim dali vedeti, da to obravnavamo kot visoko prioriteto," pravi.

Doda, da so izrazili željo po podatkih iz različnih spektrov – gospodarskega, socialnega, področja plač, zaposlenosti. A priprava podatkov zahteva svoj čas, postopki so zahtevni, pravi Nastav, ki je od izgube službe dalje na zavodu za zaposlovanje. Vse podatke je namreč treba ob spoštovanju stroge zaupnosti ustrezno pripraviti in anonimizirati, tako da ni mogoče prepoznati konkretnih posameznikov in podjetij. "Ocenili smo nekje dva meseca. To je sicer postopek, ki v normalnih razmerah, ko ne gre za obravnavano izredno prioriteto, traja tudi več mesecev."

"Ne morem, ne želim komentirati tega," odgovarja novi direktor Smrekar na vložitev ustavne presoje razrešitve njegovega predhodnika. Foto: Televizija Slovenija

A formalne vloge, ki je vedno pogoj za pridobitev podatkov, v nadaljevanju od skupine niso prejeli. Pa bi lahko zdajšnji vršilec dolžnosti direktorja Tomaž Smrekar skupini podatke zagotovil hitreje? "Sistema ne bomo spreminjali, sistem je utečen, deluje, bomo pa prisluhnili nekoliko različnim potrebam," odgovarja.

Epidemija koronavirusa, poudarja Smrekar, je tudi pred statistične urade postavila nove zahteve – zagotavljati družbi podatke, ki jih bo potrebovala za premagovanje posledic krize.

Je bil razrešeni direktor Sursa Nastav res neučinkovit?
Točka preloma o razlogih za zamenjavo na Sursu
Vložili pobudo za ustavno presojo zakonitosti razrešitve generalnega direktorja Sursa